Şahin: 2014’te Koğuş Sistemini Tamamen Kapatmayı Hedefliyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlıklarına bağlı kurumların yaklaşık yüzde 35’inin sevgi ve çocuk evi sistemine geçtiğini ifade ederek, hedeflerinin 2014 yılında koğuş sistemini tamamen kapatmak olduğunu söyledi.

Fatma Şahin, Gaziantep’te 82. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Gaziantep Çocuk Yuvası, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile Sevgi Evleri’ne bayram ziyaretinde bulundu. Çocuklarla sohbet eden ve onlara bayram harçlığı dağıtan Şahin, sergilenen oyunları da izleme imkanı buldu. Huzurevinde de yaşlı vatandaşlarla bir araya gelen Şahin, Gaziantep Çocuk Yuvası’ndaki ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şahin, bakanlık olarak yapısal dönüşümler içerisinde olduklarını hatırlattı. Alt yapı ile ilgili olarak koğuş sisteminden çıktıklarını, fiziksel şartları sevgi ve çocuk evlerine geçecek şekilde yapılandırdıklarını kaydeden Şahin, mümkün olduğu kadar da çocukları ailelerinin yanına vermeye çalıştıklarını anlattı. Şahin, “Mali olarak sıkıntıdan dolayı evlatlarını bırakmak zorunda kalıyorsa biz o mali desteği anneye babaya veriyoruz ve evlatlarını da yanına veriyoruz. Bu şekilde de 8 bine yakın çocuğumuzu ailesiyle, annesiyle, babasıyla bir araya getirdik, buluşturduk.” ifadelerini kullandı. Çocuğun mahkeme kararıyla anne ve babanın yanında kalmasının büyük sorunlara neden olacağı, çocuğu daha farklı sorunların beklediği kanaati oluştuğu takdirde de kendi kurumsal alt yapılarına baktıklarını dile getiren Şahin, “Bunu yaparken sistemi sürekli revize ediyoruz. Şu anda bizim kurumlarımızın yaklaşık yüzde 35’i sevgi ve çocuk evine geçmiş durumda. Hedefimiz 2014’te de koğuş sistemini tamamen kapatmak. Bunun gayreti içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

"KORUYUCU AİLE SİSTEMİ İLE İLGİLİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİYORUZ"

Bir ay sonra başlatacakları koruyucu aile sistemini çok önemsediklerinin altını çizen Şahin, şunları ifade etti: "Koruyucu aile sisteminde bizim çocukların artık fiziksel olarak hiçbir şeye ihtiyacı yok. Ama insanoğlu, doğuştan itibaren, daha çok sevilmeye, şefkate, merhamete ihtiyacı olan bir varlık. Dolayısıyla bizim o ihtiyacı giderebilmemiz için mutlaka yanında onu çok seven ailesinin, annesinin, babasının olması lazım. Bu, eğer kendi anne babası olmuyorsa, bunu yapabilecek koruyucu aile sistemini çok önemsiyoruz. Şu an biz koruyucu aile sisteminde yönetmeliğimizi değiştiriyoruz. O çalışmayı tamamladık. Bayramdan sonra Bakanlar Kurulu’na göndereceğiz.” Büyük bir kampanyayla da koruyucu aile sistemini tanıtacaklarını aktaran Şahin, “Birçok kişi bunun tam detaylarını bilmiyor. Ne işe yaradığını bilmiyor. Sanki gelip kurumda sevecek gibi algılıyor. Halbuki, evlat edinmeyle hiçbir farkı yok. Tek farkı hukuki anlamda miras yoluyla veya mahkeme kararıyla, sizin resmi olarak evladınız olmuyor. Ama onun dışında kendi evladınız gibi, evinizde bakıyorsunuz, büyütüyorsunuz, daha sevgi, daha şefkat daha merhamet ortamı veriyorsunuz. Bu çocukların ruhsal gelişimi için çok önemli. İleride özgüvenleri açısından ve hayattaki başarıları açısından çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

"BİLİM KURULUYLA ÇALIŞIYORUZ"

Rehabilitasyon sistemlerinde, hem suç faili hem de mağduru olan çocukların bulunduğunu, bunların sayısının da 450-500 civarı olduğunu anlatan Şahin, şunları söyledi: “Suç faili ve mağduru olan her bir çocuğumuzun daha iyi rehabilite edilmesi lazım. Cinsel istismara uğramış olan, tacize uğramış olan, ihmale uğramış olan çocuklarımızın da yaşadığı travmadan kurtulup hayata tutunması ve topluma kazandırılmasıyla ilgili içerik bakımından da bilim kurulu ile beraber, bu işin uzmanlarıyla beraber çalışıyoruz.”

"GAZİANTEP’E TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KOMPLEKSİNİ KURACAĞIZ"

Gaziantep’te çok büyük bir kampüsün planlamasını yaptıklarını anlatan Şahin, şöyle konuştu: “Plan ve proje aşamasındayız. Hızlı bir şekilde yaşlılarımız için huzurevi olacak. Çocuklarımızın çok daha rahat büyüyebileceği ortamların sağlanacağı bir yeşil alanın içinde olduğu bir kampüsü hayata geçireceğiz. Başarabilirsek ki başaracağız. Türkiye’nin en büyük kompleksini burada planlıyoruz. İnşallah çok daha modern, çok daha çağdaş ve etkili bir yöntemle çocuklarımıza bakıp, onları topluma kazandıracağız.

ÇOCUKLARDAN TEDAVİ GÖREN ANNESİ İÇİN DUA İSTEDİ

Bakan Şahin’in 82. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ziyaretinde duygusal anlar yaşandı. Bakan Şahin’in yanına gelen çocuklar, tedavi gören annesi Perihan Kıymık’ın sağlığına kavuşması temennisinde bulundu. Çocukların bu temennisi karşısında duygulanan Şahin de “Siz dua edin. Annem inşallah düzelecek.” dedi .