Depremin İzleri Büyük Oranda Silinse De Yaşanan Acılar Unutulmuyor

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 13 yıl geçti.

Depremin İzleri Büyük Oranda Silinse De Yaşanan Acılar Unutulmuyor
Depremin izleri büyük oranda silinse de yaşanan acılar tazeliğini koruyor. Depremin merkez üssü Kocaeli Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan deprem sonrası ilçenin geldiği durumun gözler önünden gitmediğini söyledi.

Mehmet Ellibeş, ilçede altyapının, üst yapının yerle bir olduğunu, binlerce binanın yıkıldığını, 6 bine yakın insanın deprem şehidi olduğunu, bir o kadar da yaralı, engelli insanın olduğunu söyledi.

Sonuçta umutların tükendiği, yarına ve geleceğe karamsar bir bakışın hâkim olduğu bir ortam oluştuğunu ifade eden Ellibeş, "İnsanlar psikolojik olarak, geri kalanlar için söylüyorum, darmadağın olduğu bir ortam. Ama bir gerçek daha vardı tabi ki o da şuydu ki geride kalanlar açısından yaşam devam ediyordu, hayat devam ediyordu.” dedi.

Başkan Ellibeş, bu gerçekten yola çıkarak Gölcük’ün hızla yeniden bir yapılanma sürece içerisine girdiğini belirterek, “Altyapısıyla, üst yapısıyla, sosyal, kültürel, sportif, sağlık ve eğitim kurumlarıyla yeniden bir yapılanma süreci içerisine girdi. Çok kolay geçmedi bu süreç, meşakkatli bir süreçti. Ama çok şükür bugün itibariyle şöyle bir Gölcük’ü gezdiğimizde, baktığımız zaman fiziki olarak kaybettiklerini gezi kazanmış, fazlasıyla gezi kazanmış konumda. Günlük yaşam aksamadan devam ediyor. Hayati önem arz eden, bir eksikliğimiz kalmadı. Bu süreci iyi yönettiğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

Ellibeş, deprem sonrasında kentin zemin etütleri yeniden yapılarak, çıkan verilerin sonucuna göre projelere izin verildiğini, üç kattan fazla bina yapılmaması noktasındaki hususların aynen korunduğunu aktardı.ORTA HASARLI BİNALARIN DURUMUGölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, orta hasarlı binaların durumunu ele almak için de vali, büyükşehir belediye başkanı ve ilçe belediye başkanlarıyla bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Bir yol haritası belirlemek için aldıkları kararlar hakkın bilgi veren Ellibeş, şöyle devam etti: “17 Ağustos 1999 depreminden sonra orta hasarlı konuma gelen binalar vardı. Bu binaların ne kadarı güçlendirme ruhsatı alarak binasını bu ruhsata uygun olarak güçlendirmiş, ne kadarı ruhsatını almış ancak güçlendirmesini yapmamış, ne kadarı da ruhsatını almış, güçlendirmesini yapmış ama iskânını almamış? Bu üç kategoride sınıflandırılarak, birebir mahallinde ev ev gezilerek tespit yapıldı. Valilikte yapılan toplantıda valimiz bize dosyaları verdi. Şimdi Kocaeli valimiz bu binalara bir resmi yazı yazıyor. İki ay süre veriyor, binaları tahliye etmeleri hususunda. Bu iki aylık süre sonunda, elektrik, su ve doğalgazları yine valilik marifetiyle kesilecek. Bu boşaltılan binalar, ilçe belediyelere verilen yetki doğrultusunda yıkımı yapılacak. İşte bu çalışmaların düğmesine basılmış durumda.”

O GECEYİ UNUTAMIYORLAR
Depremi yaşayan binlerce isimden biri de Cemal Bayrak. Bayrak, o geceyi unutamadığını belirterek, “Bina, üzerimize yattı. O anda sadece ailemi kurtarmak aklıma geldi. Toz içinde kaldım, 6 kat bina üzerime çöktü. Onun içerisinden ailemi, kendi çabamla çıkarttım. 6 kişilik ailemin hepsini sağ çıkarttım.” dedi.

Bayrak, tekrar o günleri yaşamak istemediğinin altını çizerek, “Rabbim kimseye göstermesin.” ifadelerini kullandı. Bayrak, ayrıca, olası bir deprem için evinde bir çanta tuttuğunu, içerisinde gerekli malzemelerin olduğunu dile getirdi.Gölcük’te market işleten Osman Ay ise depremin olduğu anda kıyametin koptuğunu sandığını belirterek, “Hemen pencereye koştum. Burada donanma olduğu için hava saldırısı var sandım. Ardından herkes ‘kelimei şehadet’ getirerek merdivenlerden aşağıya indi. Bir baktık ki her taraf toz bulutu, göz gözü görmüyor. Bağrışmalar.” diye konuştu.

Ay, depremde ablasını ve onun 3 kızını kaybettiklerini ifade ederek, “Ablam, üç kızının üzerine kapaklanmış öyle cenazelerini çıkarttık.” dedi.

Ay, depremi hiç unutmadıklarını aktardı.