Ormanlardaki Havuzlar Kuşlara Can Suyu Oluyor

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğal hayatın canlandırılması ve hayvan sayısının arttırılması amacıyla hazırlanan “Kuşlara Can Suyu” projesi devam ediyor.

Ormanlardaki Havuzlar Kuşlara Can Suyu Oluyor
2009 yılından bu yana yürütülen proje kapsamında ormanlık alanlara, tanesi bin liradan 450 su havuzu yaptırıldı. Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, kurak bölgelere hayvanlar için havuzlar kurmaya devam edeceklerini, yıl sonuna kadar 600 havuz yapılacağını söyledi.

Özellikle koruma altındaki ardıç ağaçlarının bulunduğu bölgelerde yaşayan ardıç kuşları için daha çok havuz yapacaklarını, bunların düzenli olarak arazözlerle doldurulduğunu ifade eden Kanat, “Ardıç ağacı, fidandan üretilen ve ormanlık alanlara dikilen bir tür değil. Tıp alanında kullanılan, kerestesi de çok kıymetli olan ardıç, kuraklığa en dayanıklı ağaç türüdür. Fakir toprakları sever. Bu ağaçların sayısının artması için ardıç kuşlarına ihtiyaç var. Kuşlar, ardıç ağacının tohumlarını yiyerek beslenir. Kuşun midesindeki asitle tohumun üst kabuğu incelir. Kuş, bu tohumu toprağa kustuğunda ağaç çıkar. Ardıç ağacının tohumunu alıp toprağa dikseniz çimlenmez. Ardıç kuşlarına, ardıç ağacının neslinin devam etmesi için ihtiyacımız var. Bu yüzden de kurduğumuz havuzların önemi bir kat daha artıyor. Üç yıldır kurduğumuz havuzlar sayesinde başta ardıç olmak üzere kuş, kelebek, böcek gibi hayvanların sayısı arttı.” dedi.

HAVUZLARLA ORMANLARDA ARTAN KUŞLAR, ZARARLI BÖCEKLERİ TEMİZLİYOR

Havuzlar sayesinde yaban hayvanı sayısındaki artışla birlikte orman içlerindeki kuş türlerinin sayısında da önemli artışlar görülmeye başlandığını anlatan Mümtaz Kanat, “Kuş sayısının artması, ormanlarımızın geleceği açısından çok önemli. Bir kuş, kendi ağırlığının üç dört katı zararlı böcek yiyebilir. Ormandaki ağaçlarımıza böceklerin zarar vermemesi için kuşlara büyük görev düşüyor. Kuşlar sayesinde orman içlerinde kimyasal madde kullanmadan, biyolojik olarak zararlı böceklerle mücadele edebiliyoruz. Kuş havuzlarıyla birlikte ormandaki canlıların beslenmesi için farklı türlerde meyve fidanları da diktik. Bu ağaçlardan karnını doyuran kuşlar ve diğer yabani hayvanlar, yakınlarda su da olduğu zaman o bölgede yuva kurup çoğalıyor. Ormanlarımızdaki yabani hayvan zenginliğini ve sayısını, bu havuzlarla daha da arttırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.