Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Yozgat'ta

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, '' Suriye'nin kuzeyinden siz yatırımcı olsanız hat geçirir misiniz- Paranız var, aklınız eriyor, işi biliyorsunuz ama Suriye'den hat geçireceksiniz... Türkiye gibi siyasi istikrarı sürdürülebilir bir ülkenin yanında şu anda yakın ve orta vadede böyle bir şey söz konusu değildir'' dedi.

Yıldız, İl Koordinasyon ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Bölge Toplantısı'na katılmak için geldiği Yozgat'ta Vali Necati Şentürk'ü ziyaretinde, makam aracının lastiği patladığı için yarım saat geciktiğini, Boğazlıyan'da lastik tamir edilirken ilçe halkıyla sohbet etme imkanı bulduğunu söyledi.

Yıldız, bir gazetecinin, ''Barzani'nin kuzey Suriye'de bir enerji hattı oluşturarak Akdeniz'e taşıyacağı belirtiliyor. Bu olay Türkiye'yi nasıl etkiler'' şeklindeki soruya verdiği yanıta, ''Kuzey Suriye ibaresi yerine Suriye'nin kuzeyi demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu manada hem zihnimizi hem de dilimizi alıştırmayalım. Çünkü, böyle bir oluşumun beklentileri yükseltiğine ve bunun doğru olmadığına inanıyorum'' cümleleriyle başladı.

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Suriye'nin kuzeyinden siz yatırımcı olsanız hat geçirir misiniz- Paranız var, aklınız eriyor, işi biliyorsunuz ama Suriye'den hat geçireceksiniz... Türkiye gibi siyasi istikrarı sürdürülebilir bir ülkenin yanında şu anda yakın ve orta vadede böyle bir şey söz konusu değildir. Tabi ki enerji hatlarını çeşitlendirmek her ülkenin hakkıdır ama bugünler için geçerli değildir. Hele hele merkezi Irak hükümetinin yakın ve orta vadede böyle bir tercih yapmasının çok olası görünmediğini söylemek isterim.''

Suriye'nin kendi halkıyla rejim problemini mutlaka çözeceğini kaydeden Yıldız, ''Suriye'nin içişlerine karışmamız zaten söz konusu değildir. Ama kendi vatandaşını, Halep'te görüyoruz, güzelim tarihi şehri havadan bombalayan, yerden de tank ve toplarla ateş açan bir zihniyet görüyoruz. Bu ne insani ne İslam'i hiç bir kaba sığmayan bir yapıdır. O yüzden kendi içinde Suriye halkı onu çözecektir. Esed zulmünün de mutlaka biteceğine inanıyorum'' diye konuştu.

-Yozgat'ta bulunan uranyum-

Bakan Yıldız, Yozgat'ta bulunan uranyum madeninin nasıl değerlendirileceği yönündeki soruya ise, ''Türkiye'deki maden kaynaklarımızın çeşitliliği Avrupa'da belirli bir sıralama içerisinde yer alıyor. 70'i aşkın madenimiz var. Literatürde geçen ve piyasa işlerliği 90 civarında olan madenin hemen hemen 75'e yakını Türkiye'de bulunuyor. Bu bizim için önemli bir kaynak'' dedi.

Sorgun'da yaklaşık 5 bin ton uranyum rezervinin olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

''Türkiye rezervinin hemen hemen yarısına denk geliyor. Piyasa değeri açısından da küçümsenmeyecek değer. Uranyum herhangi bir maden gibi değil. Bakanlar Kurulu kararı olmadan yurt dışına çıkartılması ve ticarileştirilmesi yasaktır. Bizim bor madeni gibi stratejik ürünlerimiz arasında yer almaktadır. Gerek Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün 1980'li yıllarda Yozgat'ta yaptığı çalışmalar gerekse özel sektörün bu manadaki gayretlerini dikkatlice takip ediyoruz ve stratejik yanını da gözlemliyoruz.''

Ramazan ayını ve TBMM'nin kapalı oluşunu fırsat bilerek illeri dolaştıklarını, varsa problemleri, çözüm yollarını, tavsiye ve önerileri aldıklarını belirten Yıldız, merkeze atanan Vali Necati Şentürk'e hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Vali Şentürk, ziyaretin anısına Bakın Yıldız'a tarihi saat kulesi figürlü plaket verdi.

Muhabir: Ömer Sarı - Şahin Özmen / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA