Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''İnsanın çok, insanlığın kıt olduğu bir çağda yaşıyoruz'' dedi.

Bakan Çelik , Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi tarafından Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Rixos Premium Otel ' de düzenlenen ' ' Diyalog İftarı ' ' programında yaptığı konuşmada , Ramazan ayının sevgi , saygı , hoşgörü ve merhamet duygularının pekiştiği bir ay olduğunu söyledi .

Bir araba yıprandığı zaman servise götürüldüğünü belirten Çelik , ' ' İşte Ramazan ayı da bizim servise götürüldüğümüz bir aydır diye düşünüyorum . Sevginin , saygının , hoşgörünün , merhamet duygularının doruğa ulaştığı bir aydır ' ' diye konuştu .

Bu kavramların bir aya sığdırmanın doğru olmayacağını vurgulayan Çelik , kavramların 12 ayı kapsaması gerektiğini vurguladı . Sevgi , saygı , hoşgörü ve merhametin tüm ayları kuşatması gerektiğini dile getiren Çelik , ' ' Yaşadığımız dünyaya baktığımız zaman 7 milyar insan var . Yani insan çok . Peki insanlık ne , insanlık 7 milyar mı - Maalesef değil . İnsanın çok , insanlığın kıt olduğu bir çağda yaşıyoruz ' ' dedi .

Kalabalık topluluklar içinde yalnızlıkların yaşandığını dile getiren Çelik , bu durumun da iyi olmadığını ifade etti .

Dünyada bir tarafta sefalet , diğer tarafta da zenginliğin yaşandığına işaret eden Çelik , bu tabloların birden oluşmadığını , nefretten ve şiddetten beslenenlerin bu tabloyu oluşturduğunu kaydetti .

Bu tabloya karşı hoşgörüyü , sevgiyi , diyaloğu esas alan anlayışın dünyaya hakim olması gerektiğini savunan Çelik , şöyle konuştu :

' ' İnsanlığın fabrika ayarına dönmesi konusunda gayret göstermemiz gerekiyor . Fabrika ayarına dönmediğimiz sürece sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir . Bunun için de gönüllere , gönüllülere ihtiyaç vardır . Sadece 780 bin kilometredeki Türkiye için değil , bütün dünya insanlığı için gönüllere , gönüllülere ihtiyaç var . ' '

Dünya insanlığının aç , eğitimsiz , sağlıksız kalmaması için canla başla çalışılması gerektiğini kaydeden Çelik , bir düşünürün ' ' Tarihi öğrenemeyenler , onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar ' ' sözünü hatırlattı .

Bir vahşet yüzyılının geride bırakıldığını dile getiren Çelik , ' ' 20 . yüzyıl en çok insanın katledildiği bir yüzyıldır . ' Bu yüzyıldan gerekli dersleri aldık mı - ' diye sorduğumuzda alıp almadığımızı da 21 . yüzyılla mukayese etmeliyiz . 21 . yüzyılda acılarla , savaşlarla , kanla , gözyaşıyla başladı .

Temennimiz inşallah böyle devam etmez . Kötü bir başlangıç oldu ' ' dedi .

- ' ' İlişkiler çıkar üzerine değil , değerler üzerine inşa edilmeli ' ' -

İnsanın toplumsal bir varlık olduğunu , toplumların da homojen bir yapıya sahip olmadığını dile getiren Çelik , toplumların çok kültürlü , çok dinli , çok dilli yapıya sahip olduklarını ifade etti .

Bu nedenle birlikte yaşamanın artık bir tercihten öte zorunluluk haline geldiğini belirten çelik , ' ' Birlikte barış ve huzur içinde yaşayabilmek için ilişkiler çıkar üzerine değil , değerler üzerine inşa edilmeli . Kardeşlik bağını mutlak suretle ihtisas etmek zorundayız ' ' diye konuştu .

Dil , din , inanç kardeşliği bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çelik , huzurun ancak bu şekilde yeşerebileceğini bildirdi .

Dünyadaki kaynakların da yok edilmesi için değil , var edilmesi için mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Çelik , silahlanmaya yönelik ciddi yatırımlar yapıldığını , oysaki silahlanmaya yönelik değil , aşa , işe yönelik yatırım yapılması gerektiğini vurguladı .

Ayrıca ' ' ben ' ' yerine ' ' biz ' ' kelimesinin ön plana çıkması gerektiğini vurgulayan Bakan Çelik , şöyle dedi :

' ' Sürekli ' ben ' diyorsam siz , hepiniz ötekicisinizdir . ' Beni ' , ' bize ' dönüştürecek yaklaşımı ve bakış açısını ortaya koymak durumundayız . Birlikte yaşamanın en güzel örnekleri bu coğrafyalarda sergilenmiştir . Bu toprakların hamuru bu şekilde yoğrulmuştur . Bu hamuru kimse bozamadı , Allah ' ın izniyle bu hoşgörü ortamı devam ettikçe kimse de bozamayacaktır . ' '

Var olan sorunların da demokrasi çıtasının yükseltilmesiyle aşılabileceğini ifade eden Çelik , bir toplulukta , bir ülkede fiili bir durumu görmezlikten gelmenin sorunları çözmeyeceğini , bilakis çözümleri erteleyeceğini söyledi .

Alevi ve Romanlarla sorunların aşılması noktasında 2 yıldır diyalog içinde olduklarını hatırlatan Bakan Çelik , şunları söyledi :

' ' Cumhuriyet tarihi boyunca bir masa etrafında oturulup , bunlar konuşulmamış , dertleşilmemiş . Kimse bunları konuşmamış , devlet bu işe bakmamış . Ama biz bu konuda çok önemli mesafeler katettik . Diyalog oluşturduk . Diyalog yoksa kin vardır , nefret vardır , ötekileştirmek vardır . Bizim inancımızda ötekileştirmek yoktur . Romanlardan öğrendiğim bir söz var , ' Romanların düşmanlıkları mendil kuruyuncaya kadardır , dostlukları ise okyanuslar kuruyuncaya kadardır ' gerçekten güzel bir söz . Yeryüzünde hiç bir şey bir insanın kalbini kırmaya değmez , hiç bir şey . Bu çeşme ne güzelmiş , su içecek tası yok , kırma insan kalbini , yapacak ustası yok . İşte usta diyalog masaları , kalp kırmayacağız . İnsanı insan olduğu için ön yargılardan arınmış bir şekilde seveceğiz . ' '

- Fatih Sultan Mehmet Korosu ' ndan konser -

Sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ' ın yaptığı programa 120 kişilik ekipten oluşan ve Bosna Hersek ' den gelen Fatih Sultan Mehmet Korosu , farklı bir renk kattı . Korodaki gençler , seslendirdikleri ilahilerle katılımcıların beğenisini topladı .

Programa Vali Ahmet Altıparmak , AK Parti Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu , Menderes Türel , Gökçen Özdoğan Enç , Hüseyin Samani , sanatçılardan Reyhan Karaca , Murat Kekili , Almanya ve Rusya konsolosluk yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı .

Programın ardından Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince geceye katılmasından dolayı Bakan Çelik ' e , Milletvekili Türel de Fatih Sultan Mehmet Korosu ' na plaket verdi .

Muhabir : Hatice Özdemir

Yayıncı : Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA