Bakan Yılmaz: Şairleri, Edipleri Olmayan Milletin Tarihi De Yok Demektir

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçmişten günümüze taşınanların hep kaleme alınan konular olduğunu ifade ederek, “Şairleri, edipleri olmayan milletin tarihi de yok demektir. ” diye konuştu.



Sivas’taki programının ardından Kayseri’ye geçen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Tomarza ilçesine bağlı Dadaloğlu beldesinde düzenlenen 23. Uluslararası Dadaloğlu Kültür ve Sanat Şenlikleri'ne katıldı.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile birlikte şenlik alanına gelen Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Dadaloğlu'nda Karacaoğlan'ın sevdası ve Köroğlu'nun yiğitliğinin görüldüğünü belirtti.

Dadaloğlu'nun Anadolu'nun değerlerini bugünlere taşıdığını vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dadaloğlu'nun şiirleri, Osmanlı döneminin sorunlu, sancılı ve bir takım çekişmelerin yaşandığı döneme ışık tutuyor. Sözlü tarih olması bakımından da Dadaloğlu şiirleri önemli. Dadaloğlu'nun şiirlerinde o dönemin sorunlarını, idaredeki aksaklıkları görüyoruz. Bugün o dönemin sorunları geride kaldı ama Dadaloğlu'nun adı ve şiirleri yaşıyor. Yusuf Has Hacib, bin yıl öncesinden Kutatgu Bilig'de bize şöyle sesleniyor; 'Ülkeler kılıçla fethedilir, kalemle yönetilir. Bilimle, kültürle, güzel sözle, ilimle, hukukla, adaletle yönetilir'. Bugün bizim yaptığımız budur. Dadaloğlu'nun şiirlerinin halen yaşaması, kültürün, sözün ve kalemin gücüdür. Kelimelerin gücünü anlamadan insanın gücünü anlayamazsınız. Dadaloğlu, sadece kendi adını yaşatmıyor, dilimizi yaşatıyor. Dil ne kadar işlenirse o kadar gelişir. Şairler bir dilin fotoğrafını çeker ve sonraki nesillere hatıra olarak bırakır. Geçmişten günümüze kadar da ulaşan sözlerdir. Söylemlerdir. Kaleme alınan konulardır.” Bakan Yılmaz, şiirlerin toplumda yaygınlaşmasının yatay bir etkileşimi ve coğrafi bütünlüğü, kuşaktan kuşağa geçmesinde de tarihsel bütünlüğü sağladığını kaydetti.

“Şairleri, edipleri olmayan bir milletin tarihi de yok demektir” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne mutlu Tomarza'ya ki, bu toprakların insanının sesini dünyaya taşıyan Dadaloğlu'na sahip. Artık ne Dadaloğlu kaldı, ne atı ne de kılıcı, ne padişah fermanı kaldı. Günümüze ulaşan, bugüne kalan dilimiz, tarihimiz. Dilimizin yaşatıcısı şiirlerdir. O nedenle Dadaloğlu şiirleriyle dilimizi bugüne kadar yaşatmıştır.” Şenlikte konuşan TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ise insan ve toplum hayatını şekillendiren kültür ve sanatın gölgesinde gerçekleştirilen bu şenliklerin birlik ve beraberliğe katkı sağladığını ifade etti.

Ortak ruhunu kaybeden toplumların önce güçsüzleştiğini daha sonra yok olduğunu dile getiren Sadık Yakut, “Yok edilmek istenen toplumların içine ayrılık tohumları ekilir ve insanlar birbirine düşürülür. Milli reflekslerini diri tutan milletler dünyada başarıyı elde etmişlerdir. Bugün buradaki şenlikte birlik ve beraberliğimizi görüyoruz. Geçmişten bugüne gelen insanlarımızın birlik ve beraberliği devam ediyor ve iyi bir örnektir.” dedi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı şenlikte, halk ozanları konser verdi. Azerbaycan’dan gelen halk dansları topluluğu gösterileri büyük ilgi gördü. Bakan Yılmaz, halk dans topluluğu içinde bulunan 6 yaşındaki Fatima Sadikova’nın gösterisini dikkatlice izledi. Mustafa Elitaş ise cep telefonu ile görüntülerini kaybetti. Dadaloğlu Belediye Başkanı Hüseyin Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ve protokoldeki diğer katılımcılara plaket yerine kitap verdi. Bakan Yılmaz’a ayrıca kilim hediye edildi. Bakan Yılmaz, beraberindekilerle belde girişindeki Dadaloğlu Anıtı'nı da ziyaret ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi. Dadaloğlu Şenliği’nde vatandaşlarla sohbet eden Bakan, şenlikte pişirilen pilavı yedikten sonra alandan ayrıldı .