Genç: 'Altyapıda Bir Yetersizlik Varsa Sorumlusu Büyükşehir Belediyesi'dir'

Sel felaketinin yaşandığı Samsun'un Canik ilçesi Belediye Başkanı Osman Genç, derelerin ıslah ve düzenlemesinin Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu belirtti.

" Altyapıda bir yetersizlik varsa, bunun sorumlusu Büyükşehir Belediyesi'dir." diyen Genç, "Belediyemizce yapılan bütün işlemler onaylı imar planlarına, imar yasasına ve yönetmeliklere uygun olarak yerine getirilmiştir." dedi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, selden zarar gören bölgeleri gezerek vatandaşlarla görüştü. Vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Genç, daha sonra yaptığı basın açıklamasında, derelerin ıslahı ve imar konularında yetkinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu söyledi.

Genç, TOKİ'nin nazım imar planına uygun olan bir yerde bina yaptığını vurguladı. "YETKİ BÜYÜKŞEHİR'DE"5216 Sayılı Büyükşehir Yasası'nın 7. maddesi uyarınca, su ve kanalizasyon ile ilgili hizmetleri yerine getirme görevinin Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu ifade eden Başkan Genç, şunları söyledi: "Bunun yanında derelerin ıslahı konusu, 2004 yılından önce DSİ Bölge Müdürlüğü'ne ait iken, yapılan yasal düzenleme ile bu yetki Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiştir. Bu nedenle derelerin ıslahı ve düzenlenmesi konusunda tek yetkili Büyükşehir Belediyesi'dir. Yılanlı Dere, Mert Irmağı ve İncirli Deresi olmak üzere bu bölgede bulunan bütün derelerin ıslahı Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Canik Belediyesi'nin dere ıslahı ile ilgili yasal bir yetkisi bulunmamaktadır."

"YAZIYLA BİLDİRİLDİ"Sel felaketinin boyutuna da dikkat çeken Başkan Genç, değerlendirmesinde şunları dile getirdi: "Bölgedeki 500 yıllık debi verileri incelendiğinde en büyük debinin 210 metreküp/saniye debi olduğu, ancak salı günü akşamı gerçekleşen yağmurda ortaya çıkan debinin 710 metreküp/saniye olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumun da önlenmesi mümkün olmayan doğal bir afet olduğu ortadadır. TOKİ alanında ve diğer alanlarda altyapıda bir yetersizlik varsa, bunun sorumlusu Büyükşehir Belediyesi'dir. TOKİ alanında altyapının yetersiz olduğu ve bir kısmının yenilenmesi ve deplasmanının yapılması yazılarımız ile defalarca Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır."

"KONUT ALANI OLARAK ONAYLI"

Başkan Genç, "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi yasasına göre her ölçekteki nazım imar planlarının yapma ve onama yetkisi tamamen Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. TOKİ alanının bulunduğu alan TOKİ konutları başlamadan önce de nazım imar planlarında konut alanıdır. TOKİ, konut alanı olan blr yerde binalarını yapmıştır. Nazım imar planına uygun olarak Canik Belediyesi'nce hazırlanan uygulama imar planları da yine aynı yasaya göre Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanarak yürürlüğe konulmuştur. Bu planlarda TOKİ alanı, konut alanı olarak onaylıdır. Ruhsat ve iskanlar onaylı imar planlarına göre verilmiştir. Bodrum katlarda Büyükşehir Belediyesi'nden onaylı imar yönetmeliğe göre kapıcı dairesi yapılabilmektedir. Dolayısıyla Canik Belediyesi'nce yapılan bütün işlemler onaylı imar planlarına, imar yasasına ve yönetmeliklerine uygun olarak yerine getirilmiştir." sözlerini kaydetti.

"BÜYÜKŞEHİR VE SASKİ ONAYLADI"

Lovelet’in bulunduğu alandaki Devgeriş (İncirli) Deresi taşkınında 4 kişinin öldüğü haberinin tamamen yalan ve iftira olduğunu da vurgulayan Başkan Genç, şunları söyledi: "Bu ölen vatandaşlarımız Petrol Ofisi deresindeki taşkın selin arabayı sürüklemesinden kaynaklanmıştır. Lovelet’ten geçmekte olan derenin ıslahı, Büyükşehir Belediyesi'nin yazısındaki uyarılar dikkate alınarak ilgili firmaya projesine uygun yapılması, belediyemizce iletilmiş, projesine uygun yapıldığı Büyükşehir Belediyesi, SASKİ Genel Müdürlüğü’nün onayı ve tasdiki ile ortadadır. Ancak buradaki esas sorun, Büyükşehir Belediyesi'ne ait ana içme suyu ishale hattı borusunun dere yatağının denize bağlantısının önemli ölçüde daraltılmasından ve suyun akışını kesmesinden kaynaklanmıştır." Öte yandan Canik'te selden zarar gören bölgelerde yaralar sarılıyor. Canik Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların seferber olduğu ilçede, belediye temizlik ekipleri cadde ve sokakları yıkıyor .