Davranış Sağlığı ve Bilimleri Alanında Türkiye'nin İlk Tematik Üniversitesi

İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 3 Mart 2011 tarihinde kurulan Üsküdar Üniversitesi, davranış sağlığı ve bilimleri alanında Türkiye’nin ilk tematik üniversitesi olarak kapılarını açıyor.

NPISTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden gelen sektörel bilgi birikimini akademik alana taşımayı ve bu alanda yetkin nesiller yetiştirmeyi hedefleyen Üsküdar Üniversitesi, 2012-2013 öğretim yılına 1020 öğrenci kabul edecek.

Davranış sağlığı ve bilimlerinde Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan, Rektörlüğünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yaptığı Üsküdar Üniversitesi, 2012-2013 eğitim öğretim yılında eğitime başlıyor. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu için 1020 kişilik öğrenci kontenjanına sahip Üsküdar Üniversitesi’nin 100 kişilik eğitim kadrosunda alanında önemli çalışmalara imza atmış değerli bilim adamları bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi’nde eğitim alan öğrenciler aynı zamanda Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Hastanesi ve polikliniklerinde staj yapma imkanı bulurken, grup içindeki iş fırsatlarından da öncelikli olarak yararlanabilecek.

Tanıtım toplantısında üniversitenin hedefleri ve farklılıkları hakkında bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan şunları söyledi: “Üsküdar Üniversitesi Davranışsal Sağlık Bilimlerine ilgi duyan öğrenciler için klinik ve uygulama imkanlarında tek alternatif. Biyomühendislik alanında beyin pili üretimi üzerine çalışacak öğretim üyelerimiz var. Nörogörüntüleme ve beyin uyarım testleri için 1600 metrekarelik bir alan üzerine kurduğumuz laboratuvarlarımız var. Sağlık fiziği gibi konularda benzersiz uygulama ve klinik imkanları sunuyoruz. Bilgisayar Mühendisliği alanında geleceğin bilişimi olan Beyin Bilgisayar Arayüzü(BCI) geliştirilmesi ve yapay zeka çalışmalarının klinik altyapısında alternatifimiz yok. Bu alanlarda öğrencilerin eğitim alabilecekleri tek kurum Üsküdar Üniversitesi’dir".

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi’nin açtığı bölümlerin pek çoğunun alternatifsiz olduğuna işaret ederek, “Bizi tercih edecek öğrenciler rutin meslekleri seçen değil, geleceğin mesleklerine yatırım yapan öğrenciler olacak. Yeni meslek dallarındaki uzmanlıkları sayesinde de iş bulma imkanları kolaylaşacak” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi, kullanıcı dostu yazılım gelişimini hedefleyen yazılım psikolojisi eğitimi de verecek. Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu programları için nöropsikiyatri alanında klinik pratik sağlayacak alt yapıya sahip olan Üsküdar Üniversitesi, psikoloji, felsefe, sağlık, genetik ve mühendislik bilimlerinde multidisipliner yaklaşımı benimsenmesi ile Türkiye’deki vakıf üniversitelerinden farklılaşıyor.

Toplantıda, öğrencilere üniversite tercihleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Tarhan, hayatta alınabilecek en önemli iki karardan birinin evlilik, diğerinin ise meslek seçimi olduğuna işaret ederek, “tercih edeceğiniz mesleği neden istediğinizi bilmeli ve bir kar zarar analizi yapmalısınız. Kararınızın gerçekçi olup olmadığını da düşünmelisiniz, sırf boşta kalmamak için puanının tuttuğu bir bölümü de tercih etmemelisiniz” diye konuştu.

Tercihlerde yapılan teknik hatalara dikkat çeken Tarhan, “Sıralama hataları çok fazla yapılıyor. Genellikle puan sıralaması konusunda önceliklerini kişi iyi belirlemeli. Çünkü isteklerin aklın önüne geçtiğine şahit oluyoruz çoğu zaman. Kişi hırslı olabilir ama yetersiz olduğunu göremeyebilir. O nedenle idealle, gerçekler örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarı ve doğru tercih o kadar yakın olur” dedi.

HER İKİ ÖĞRENCİDEN BİRİ BURSLU OLACAK

Üsküdar Üniversitesi ÖSYM burslarına ek olarak çok geniş yelpazede burs olanakları sağlıyor. Bu burslar sayesinde her iki öğrenciden biri Üniversitede burslu olarak okuma imkanına sahip olacak. Üsküdar Üniversitesi ayrıca Türkiye’de bir ilke imza atarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurtlarında yetişen, ilköğretim döneminde annesiz babasız büyüyen (yetim) öğrencilere de yüzde 50 burslu okuma imkanı sağlayacak.

Psikoloji, Felsefe, Sağlık, Genetik ve Mühendislik alanlarında eğitim veren Üsküdar Üniversitesi Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesidir. NP Grup bünyesinde yer alan, İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı’na (İDER) bağlı olan Üsküdar Üniversitesi 2011 yılında kurulmuştur.

NPistanbul Hastanesi, Üsküdar Üniversitesi, Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri (NPSUAM) ile İDER Vakfı’nı bünyesinde toplayan NP Grup ise 1998 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin küresel sistemde güçlü bir aktör olması için gerekli insan kaynaklarını yetiştirmesi vizyonu ile kurulan Üsküdar Üniversitesi, lisans düzeyinde öğrenci kabulüne 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında başlıyor .
Kaynak: İHA