Vali Aksoy: Sel Felaketinde 9 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, salı günü saat 23.00'de başlayıp, Çarşamba günü saat 06.00’ya kadar devam eden aşırı yağış neticesi 9 vatandaşın hayatını kaybettiği, bir çocuğun ise kayıp olduğunu belirtti.

Yaşanan sel felaketi ile ilgili açıklama yapan Vali Aksoy, arama kurtarma çalışmalarının Samsun ve komşu illerden gelen ekipler tarafından sürdürüldüğünü bildirdi. Vali Aksoy, Canik ilçesine bağlı köylerden Gölalan-Adatepe-Murat-Gökçepınar-Düvecik-Başalan-Demirci-Sarıbıyık köylerine ulaşılmaya çalışıldığını, ancak bu köylerin Canik ilçe merkeziyle irtibatlarını sağlayan yollarda meydana gelen heyelan sebebiyle bu köylere ulaşmanın mümkün olmadığı, oluşturulan ekiplerle dağ yolları kullanılarak köylere ulaşıldığını kaydetti.

Selden en çok etkilenen bölümün Canik ilçe merkezi cezaevi civarı olduğunu dile getiren Vali Aksoy, “Olay mahalline öncelikle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünden 45 personel ve 6 kurtarma aracı, Büyükşehir Belediyesine ait İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan 20 kişilik ekip ile birlikte 10 araç, Canik Belediyesi'nden 10 personel ve 5 araç, İl Özel İdares'inden 6 araç ve 10 personelin intikali sağlanmış, hasarın büyük oluşu nedeniyle çevre il ve ilçelerden takviye ekipler talep edilmiştir. Bu talep neticesi çarşamba günü saat 06.00’dan itibaren Terme, Çarşamba, Tekkeköy ve Kavak ilçelerinden ekskavatör-çekici-vinç olmak üzere 11 iş makinesi, bu makinelerin operatörleriyle birlikte 30 personel olay mahalline intikal ederek kurtarma çalışmalarına müdahil olmuşlardır.” dedi.

9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Vali Aksoy açıklamada şu bilgilere yer verdi: “Yağışlarda en çok etkilenen Canik ilçesi cezaevi civarındaki konutların zemin katlarına sel sularının girmesi neticesi; Kuzey Yıldızı konutlarında 34 yaşında Kenan Yazıcı, 14 yaşında Mücahit Yazıcı, 10 yaşında Bedirhan Yazıcı, S. Hüseyin Yılmaz, Aziz Yılmaz ve Kirazlık mevkii Petrol Ofisi dolum tesislerinde aracın sel sularına kapılması neticesi 36 yaşında Emine Bütüner, 6 yaşında Mihra Bütüner ve 22 yaşında Seher Özkan hayatlarını kaybetmiştir. Denize sürüklenen araçta olduğu tahmin edilen 9 yaşındaki Berka Bütüner halen kayıp olup arama çalışmaları devam etmektedir. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Mert Irmağı Bulvar Köprüsü yanında 45 yaşlarında Mehmet Yaylacıoğlu’nun cesedine ulaşılmış olup, bunun sonucu ölü sayısı 9’a yükselmiştir.” 12 adet tespit komisyonu oluşturularak hasar tespit çalışmalarına başlandığını belirten Vali Aksoy, “Sel suları nedeniyle evleri oturulamaz duruma gelen vatandaşlarımızın geçici iskânları Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay’ın destekleriyle sağlanmış, köylerdeki hasar tespit çalışmaları devam etmekte olup iskanı gerekenler aileler için her türlü tedbir alınmıştır.” diye belirtti.

Vali Aksoy, afet nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile birlikte bakanların kendisini arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu ve Samsun Valiliği emrine 500 bin TL gönderildiğini kaydetti