Özgürlüğün Simgesi Balkonlar Ödüllendirildi

Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün 1985 yılından bu yana aralıklarla düzenlediği 'Bahçe Düzenleme, Balkon Pencere Bezeme, Çatı-Teras Düzenleme' yarışmasının dereceye girenleri ödüllerine kavuştu.

Vatandaşların çevre bilincini geliştirmeyi, yaşanabilir çevre, örnek bahçe ve yeşil alanlar konusunda bilgi ve sevgisinin artırılması amacıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreni belediyenin Mithatpaşa Hizmet Binası'nda gerçekleşirken ödül törenine Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Çankaya Belediye Meclisi'nde uzun süre görev yapmış Nezihe Altıok, Belediye Meclis üyeleri, Başkan Yardımcıları ve ödül kazanan çevre gönüllüsü Çankayalılar katıldı

Balkon Pencere Bezeme, Çatı-Teras Düzenleme, Apartman Bahçesi, Villa Bahçesi, Site Bahçesi Amatör ve Profesyonel kategorilerinde olmak üzere 5 dalda 60 katılımcının yer aldığı yarışmada Ziraat Mühendisi Bilge Kut, Peyzaj Mimarı Ayla Dedeş ve Ziraat Teknikeri Sinan Kılınç'tan oluşan ilk jürinin seçimleriyle 31 yarışmacı finale kaldı. Her kategoriden ilk üç yarışmacıya ödül verilirken Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Buğra Gökçe, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Görevlisi Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, Park ve Bahçeler Müdürü Bilal Baydar ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şemsedin Durmuş’tan oluşan ikinci jüri yarışmada dereceye girenleri belirlemede oldukça zorlandı.

Dereceye giren yarışmacılar ödüllerini CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'tan alırken çoğu insanın betonlaşmış, çok katlı apartmanlaşmanın oldukça fazla olduğu bölgelerde yaşadığını ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "O yüzden doğaya özlemimiz oldukça yüksek. Çankayalı eğitim düzeyi bakımından ileri seviyede, bu yüzden kültürel beklentileri, yaşama bakışındaki zevk duygusu fazlasıyla gelişmiş insan topluluğudur. Biz de vatandaşların evlerinde, balkonunda ve terasında yapmaya çalıştığı yeşillendirme çabalarını sokaklarda yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"BALKONDA YAŞAMA ZEVKİ DİRENİŞ YOLUDUR" Balkon kültürünü üniversiteye gittiği 17 yaşına kadar İzmir'de çok yoğun yaşadığını belirten Güler, İzmirlilerin bahçeler azaldığından bu yana balkonda yaşadığını ve insanların içerilere girmeyi pek sevmediğini söyledi.

İnsanların komşuluk ilişkilerinin de balkonlar sayesinde sıcak olduğunu dile getiren Güler, “Kadınlar bir kova suyu balkona atarlar, komşular çağırılır, çaylar demlenir, zaten kurabiye ya da poğaça mutlaka vardır. Balkonda yaşama zevki inanılmazdır ve direniş yoludur, AKP'nin özellikle kadını eve kapatma politikalarına karşı sokağa çıkma aracıdır ve bence en önemli toplumsal direniş araçlarından biridir. AKP zihniyetinin 3 çocuk doğur kadını eve kapatacağım düşüncesine inat bu yarışma gericiliğe karşı, kadının esaretine karşı bir direniştir" dedi.

Balkon pencere, çatı-teras, apartman, villa ve site bahçelerinde dereceye girenlere yaşadıkları mekanlarda uyum sağlayabilecek bitki ve çiçekler de hediye edildi

Kaynak: İHA