‘Kapakları Toplayalım Engelleri Kaldıralım’ Kampanyası

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Engelli Destek ve Hizmet Komisyonu tarafından başlatılan, Yenişehir Belediyesi ile bir plastik firmasının desteğiyle sürdürülen ‘Kapakları Toplayalım Engelleri Kaldıralım’ kampanyasıyla engelli vatandaşlara tekelikli sandalye alınacak.

‘Getireceğiniz Her Bir Kapak, Mutlu Hayatlar İçin Atılan Bir Adımdır’ sloganıyla yola çıkılan kampanyada ilk somut adım atıldı. MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla kampanya tanıtıldı. Toplantıya, MEÜ Engelliler Destek ve Hizmet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, Yenişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Mahmut Alan ve plastik firmasından Çevre Mühendisi Suna Pekel katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MEÜ Engelli Destek ve Hizmet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Çömelekoğlu, Mersin'deki engelleri aşmanın en büyük hedefleri olduğunu belirterek, “Yapacaklarımız ya da yaptıklarımız sadece üniversitemizle sınırlı değil, tüm Mersin'de engelleri kaldırmaya yönelik. Kampanyanın da bu amaca önemli katkı sunacağını düşünüyoruz. İhtiyacı olanlar, sağlık raporlarıyla üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi'ne başvurabilecekler. İhtiyacı olanlara tekerlekli sandalye vereceğiz. En azından şehirde rahat dolaşmalarına küçük de olsa katkı sunacağız” dedi.

Çömelekoğlu, kampanya ile her türlü plastik kapağın toplanması ve toplam 250 kilogramlık kapağa bir tekerlekli sandalyenin temin edilmesinin planladığını sözlerine ekledi.

Yenişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Mahmut Alan ise tüm ambalaj atıklarının toplanmasının yasal zorunluluk haline geldiğini ve belediye olarak ambalaj atıklarının toplanması için çalışma sürdürdüklerini dile getirerek, kapak toplama kampanyasına da bu kapsamda destek vereceklerini söyledi.

Plastik firmasından Çevre Mühendisi Suna Pekel de geri dönüşüm tesislerinin lisanslı olduğunun altını çizerek geri dönüştürdükleri kapaklardan ikinci kalite hammadde elde ettiklerini ifade etti.

Tüm plastik kapakların aynı kaliteye ve aynı öneme sahip olduğunun altını çizen Pekel, “Kamuoyunda sadece 'mavi kapak' gibi bir algı var. Bu doğru değil. Her renk ve her boyuttaki plastik kapaklar kampanya kapsamında toplanabilir. Bizim için önemli olan gramaj. Özellikle damacanaların kapakları 8 gram, diğer kapaklar ise 3-4 gram arasında değişiyor. Önemli olan kapaklardaki polipropilen plastik malzeme" diye konuştu.

Kaynak: İHA