Azize Sibel Gönül: İnsan olarak hepimizin hakları aynı

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, ''İnsan olarak hepimizin hakları aynı, bazılarımızın bu haklara ulaşmasında birtakım engeller olabiliyor'' dedi.

Gönül, Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Ortak Programı kapsamında, komisyon üyeleri ile geldiği Gümüşhane'de, Vali Yusuf Mayda'yı ziyaret etti.

Mayda, başkan ve komisyon üyelerini Gümüşhane'de görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, yapılacak toplantının yararlı olacağını söyledi.

Gönül ise ''insan olarak herkesin haklarının aynı olduğunu, bazılarının bu haklara ulaşmasında birtakım engeller olabildiğini'' ifade ederek, şöyle konuştu:

''İşte bu engeller nelerdir, fırsatlar var mı, bu fırsatlar nelerdir- Yerel yöneticilerimiz, seçilmişler, atanmışlar, sivil toplum kuruluşları gibi çok katılımlı toplantılar düzenliyoruz. Yasal olarak sizin yaptığınız düzenlemelerin, uygulamada hayat bulup bulmadığını hem gözlemlemek hem de toplumsal yaşamda birtakım engeller, sıkıntılar, fırsatlar var mı, bunları görmek, eksiklerimizi, artılarımızı göz önüne koyup bir farkındalık yaratmak ve bundan sonra yapılacak politikalar ya da eylemlerde, uygulamalarda nasıl bir yol haritası izlenmesi lazım, ona bir ışık tutmak istiyoruz.''

Gazetecilerin kadına uygulanan şiddet konusundaki soruları üzerine Gönül, kadına uygulanan şiddetle ilgili Meclis'in ilk açıldığı dönemden itibaren çok yoğun, kapsamlı bir çalışması olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''23. dönemde başladığımız bir düzenleme vardı. Fakat o düzenleme Meclis Başkanlığı'na vermiş olmamıza rağmen kanunlaşamadı, çünkü seçim kararı geldi ve kanunlaşamadan kalmıştı. 24. Meclis'in yasama dönemi başladığında, bakanlık da belli olduğunda hemen sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir mutabakatla, çok da reformist yapısı olan bir kanun taslağı çalışması başlattık. Bu kanun taslağı çalışması sürerken uluslararası arenada kadına yönelik şiddetle ilgili tek uluslararası sözleşme olan Avrupa Konseyi Sözleşmesi, İstanbul'da imzalandı. Adı 'İstanbul Sözleşmesi' olarak da geçen sözleşme 25 Kasım'da Meclis'ten geçti ve ilk onaylayan ülke de Türkiye oldu. Bunun ardından şiddetle ilgili 8 kanun çıkartıldı.''

Yaptıkları bölge toplantılarında bu konuda izleme ve takipte olduklarını dile getiren Gönül, ''Bu tür olaylarla ilgili topyekün bir mücadelenin yapılması gerekliliğiyle ilgili kamuoyu ile paylaşım yapıyoruz'' dedi.

Vali Mayda, Gönül'e, üzerinde Osmanlı dönemi gümüş sikkelerin resimlerinin bulunduğu plaketi hediye etti.

Muhabir: Osman Yetim-İbrahim Özdemir / Asena Akçay

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA