Köylüler Meydana Kurdukları İftar Çadırında Oruç Açıyor

Büyükşehirlerde kurulan iftar çadırlarından yola çıkan köylüler, köy meydanına kurdukları iftar çadırı ile hep birlikte iftar yapmanın keyfini yaşıyor.

Her gün farklı bir köylünün sponsor olduğu iftar çadırı sayesinde artık evlerde komşulara verilen iftarlar çadırda veriliyor, köyden gelip geçen yayla yolcuları da çadırın müdavimleri arasında yer alıyor.Ordu'nun Kumru ilçesine bağlı Şenyurt köylüleri, kurdukları iftar çadırı ile örnek bir çalışma yapıyor.

Emekli olduktan sonra köye dönen Mehmet Uslu (68) ve Rasim Kuşkaya (68), yıllardır İstanbul ve diğer büyük şehirlerde uygulanan iftar çadırını köylerine taşıdı. Üç yıldır, çadırda iftarlarını yapan köylüler, artık evlerinde eş ve dostlarına özel iftar verme geleneğini fazla uygulamıyor.

Bunun yerine, çadırda verilen iftar yemeğine sponsor olan köylüler, bir kaç aileye verecekleri yemeği tüm köylüye vererek daha fazla sevap işlemenin hazzını yaşıyor.

İftar çadırı kurma fikrini ortaya atan Mehmet Uslu, "Bir Ramazan ayında baktık ki insanlar birbirlerini evlerine davet edip iftar veriyorlar. Köy evleri de çok münasip olmadığı için biraz eziyetli oluyordu. Daha da önemlisi bir evde et yemeği kokusu öbüründe pide kokusu gelirken belki de komşuları karnını zor doyuruyordu. Biz iki arkadaş 'hayır mı işliyoruz yoksa günaha mı giriyoruz' dedik. İstanbul'da çalışırken iftar çadırlarını görmüştük hatta yemek yemiştik, köy ortasına bir iftar çadırı kurarsak bu işi çözeriz diye karar verdik." diyerek, çadırın hikayesini anlattı. Rasim Kuşkaya ise üç yıl önce iftar çadırının temelini attıklarını, yurt dışında bulunan gurbetçilerin katkıları ile masa ve sandalyelerini aldıklarını belirtti.

Kuşkaya, şöyle konuştu: "İlk yıl 10-15 civarında gelen oldu. Çadır önünden geçenler 'evde yengeler size yemek vermiyor mu da kendinizi çadıra attınız' diyerek latife yapanlar olmuştu. Tabi biz yılmadık aşçımız Nihat Gülek’in de yardımlarıyla bir yıl sabrettik. İkinci yılımızda ise bu önyargılar kaybolmuş her bir akşama maddi durumu iyi olanlardan 1-2-3-4 kişi sponsor olacak şekilde ayarladık. Çadırımızı da biraz daha profesyonelleştirip 65 bin TL'lik yatırımla 250-300 kişilik bay, bayan çoluk çocuğa iftar açtırmanın sevinci içindeyiz. Her akşam çadır önünden geçen yayla yolu yolcularını da davet ediyoruz, çadıra gelemeyen yaşlı ve hastalarımıza da yemek götürüyoruz." Şenyurt köylülerinin iftar çadırı şimdiden çevre köyler için de örnek olmuş durumda. Köylüler arasındaki kaynaşmayı gören komşu köylülerin de önümüzdeki yıllarda iftar çadırı kurmak için kendilerinden fikir aldıklanı anlatan Şenyurtlular, "Allah gelenlerden ve bize bu işlerde yardımcı olanlardan razı olsun." şeklinde dua etti.

Köyün Muhtarı İdris Yüzen ve İmam Mahmut Şal ise iftar çadırı kurulması fikrini atan ve geerçekleştiren Mehmet Uslu ve Rasim Kuşkaya'ya teşekkür ederek, "Bu gibi organizasyonlar insanların hem ufkunu hem de maneviyatını güçlü tutuyor." dedi .