Esed sonrası için çalışmalar başladı

Suriye'de kendi şehirlerini bombalayan rejimin devrilmesinin kaçınılmaz olduğu yönündeki görüşler güçlenirken, muhalifler ve Birleşmiş Milletler, Esed sonrası için hazırlık yapıyor.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK), gelecek hafta Kahire'de düzenlenecek toplantıda görüşülmek üzere geçiş hükümeti üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler'in de Esed'in devrilmesinden sonra oluşması muhtemel yönetim boşluğuna karşı alternatif modeller üzerinde durduğu ortaya çıktı. SUK Başkanı Abdulbasit Seyda da geçiş hükümeti taslağını Suriye'de mücadele eden bütün muhalif gruplarla tartıştıklarını ifade etti.

Seyda'nın 'Geçiş hükümetinin lideri, muhalefete ilk gününden beri katılmış biri olmalı. ' şeklindeki sözü ise orduyu temmuz ayı başında terk eden General Manaf Tlass'a açık bir itiraz olarak yorumlanıyor. Seyda, Suriye rejimine karşı bundan sonraki diplomatik atağı ise eylül ayında BM Genel Kurulu sırasında gerçekleştireceklerini söyledi. Birleşmiş Milletler yetkilileri ise, Beşşar Esed'in devrilmesinden sonra BM'nin oynayabileceği rol konusunda çalışıyor. BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson başkanlığında bir heyet, Esed'in devrilmesi ve Suriye'de yönetim boşluğu krizi oluşması halinde neler yapılabileceğini belirlemeye çalışıyor. 'Afganistan modeli ' de BM'nin gündemindeki çözümlerden. 2001 yılında ABD'nin saldırısıyla Taliban hükümetinin devrilmesinden sonra BM hemen devreye girerek, dünya liderlerini ve önde gelen Afgan liderleri Almanya'nın Bonn şehrinde bir araya getirmişti. Bonn konferansının katılımcıları bir geçiş hükümetini onaylayarak anlaşma imzalamıştı.

Tunus'a ziyaretinde uçakta açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise, Esed'in Halep'i bombalamasıyla meşruiyetini tamamen yitirdiğini söyleyerek, 'Kendi halkına bu şekilde trajik saldırılar yapmaya devam etmesi, Esed'in kendi tabutuna bir çivi daha çakması olur. Artık soru Esed'in rejimini sürdürüp sürdüremeyeceği değil, rejimin çöküş tarihi ' dedi.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, Tahran'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Muallim, İranlı meslektaşı Ali Ekber Salihi ile görüştükten sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, 'Suriye'ye komplo ' olarak nitelendirdiği muhalefetin arkasında İsrail ile Körfez ülkelerinin olduğunu ileri sürdü. İranlı bakan Salihi ise Esed yönetimine reformlar konusunda fırsat verilmesi gerektiğini ifade ederek, Suriye'de yönetim değişimini 'hayal ' olarak nitelendirdi. Bu arada Suriye'nin Ermenistan'daki konsolosunun görevinden ayrıldığı bildirildi. Muhalif kaynaklar, Suriye'nin Ermenistan'daki konsolosu Muhammed Hasım Hafız'ın ülkedeki şiddet olaylarına tepki olarak görevinden ayrıldı.

Nusayri kökenli ünlü TV sunucusu: Esed mezhep çatışması peşinde

Geçen hafta görevini bırakan Suriye devlet televizyonunun ünlü sunucusu Ola Abbas, Beşşar Esed'in 'mezhep çatışması canavarını uyandırmaya çalıştığını ' söyledi. El Arabiya Televizyonu'na konuşan Abbas, Suriye'de, mezhep savaşı çıkarmak için muhaliflerin yaptığı bazı hataların sürekli işlendiğini ve 'Alevileri öldürmek istediklerini ' söyleyen bazı kişilerin muhalif diye sürekli ekranda gösterildiğini kaydetti. Kendisi de varlıklı bir Nusayri aileye mensup olan Abbas, aylar boyunca binlerce Suriyelinin öldürülmesi karşısında sürekli vicdanıyla mücadele ettiğini söyleyerek, 'Artık bu yükü taşıyamayacağımı anlayınca bıraktım. ' dedi.