Bakan Zafer Çağlayan: 'Kayısı İhracatında Patlama Yaşandı'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kayısı ihracatının bu yılın mayıs-haziran döneminde yüzde 121 artarak 14 bin 866 tondan 35 bin 44 tona çıktığını, bu aşamaya gelinmesinde ihracat odaklı üretim artışını hedefleyen çalışmaların önemli rol oynadığını söyledi.

Bakan Çağlayan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sofralık erkenci kayısı ihracatının Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde hızla artış gösterdiğini vurguladı.

Sektörde kaydedilen ihracat artışı ile hem üreticinin toplam gelirinde hem de Türkiye'nin ihracat performansında önemli artış kaydedildiğini dile getiren Çağlayan, " 'Mut'tan Sofralık Kayısı İhracatı' amacıyla planlı-programlı yapılan çalışmalar Sonrasında, üretim-pazarlama-ihracat zincirinde ilk ayak olan üretim aşamasında başlatılan ve yörenin o güne kadar değerlendirilememiş ve yöre ekonomisine katkısı arzulanan seviyede olmayan kayısı üretiminde kalite ve ihracat vizyonu ön planda tutularak, üreticinin uzun dönemde ihracatın artışından en yüksek payı alması ve yöre ekonomisine kayısının katkısının artırılması hedeflendi" dedi.

Sektör temsilcileri, üreticiler ve ihracatçıların katılımıyla gerçekleştirilen 'Ortak Akıl' toplantılarında 'İzlenebilirlik Sistemi'nin Türkiye'de ilk defa Mut'ta uygulandığını ve yüzde 97 oranında izlenebilirlik oranına ulaşıldığını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle devam etti: "Kayısı ihracatının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar Sonrasında ülkemizin sofralık erkenci kayısı ihracatı geçen yılın mayıs-haziran dönemine göre miktar bazında yüzde 122 oranında artış göstererek 14 bin 850 tondan yaklaşık 33 bin tona ulaşmıştır. Değer bazında ise aynı dönem itibariyle yüzde 66 oranında artarak 12 milyon 500 bin dolardan 20 milyon 726 bin dolar düzeyine yükselmiştir. Erkenci sofralık kayısı ihracatında elde edilmiş olan bu başarı, geçmiş yıllarda 70-80 bin ton civarında seyreden rekoltenin bu yıl 100 bin tonun çok üzerinde gerçekleşmiş olmasına rağmen, ihracata uygun çeşitlerde kaliteli ürün fiyatlarının bin-bin 600 TL seviyesinde oluşmasında çok önemli bir rol oynamıştır."

Mut kayısısı ihracatının artmasının, üreticilerin gelirinin artması, yöre insanının hayat standartlarının yükselmesi anlamına geleceğini kaydeden Çağlayan, "Yöre insanı ve bölgenin Mut kayısısı ihracatından daha fazla gelir temin etmesi üretim-ambalajlama, pazarlama ve ihracat zincirinde bir değer halkasının daha bu bölgeye taşınması büyük önem taşımaktadır. Bunun için de olması gereken soğuk hava ünitesi, eleme-paketleme ve ambalajlama ünitesini içeren entegre bir tesisin bölgeye kazandırılmasından geçmektedir. Böylece hem mevcut ihracatçılara ürünün en hızlı bir şekilde işlenerek soğuk zincir sistemi içerisinde ulaştırılması sağlanacaktır" diye konuştu .
Kaynak: İHA