Moldova’da Bir Bölge Daha Özerkliğini Genişletmek İstiyor

Yıllardır ayrılıkçı Transdinyester bölgesiyle meşgul olan Moldova’nın başı şimdi de ülkenin ikinci büyük Balti’nin, yetkilerini genişletme girişimi ile dertte.

Moldova’nın ‘kuzey başkenti’ olarak tanımlanan Balti, Eylül ayı başında yerel yönetimin yetkilerinin genişletilmesi konusunda referanduma gidiyor. Kişinev’de iktidardaki Avrupa yanlısı ittifakın komünist simgeleri yasaklamasının ardından Komünist Parti’nin kalesi Balti’de belediye meclisi üyeleri, referandum kararı aldı. Halkoylamasıyla kabul edilmesi halinde yerel yönetimin personel atama ve şehrin ihtiyaçlarını finanse etme yetkilerinin genişletilmiş olacak.BAŞBAKAN FİLAT: KARAR YASADIŞIReferandum kararının yasadışı olduğunu savunan Moldova Başbakanı Vladimir Filat, Balti’deki idari yargı makamlarının referandumun iptali için harekete geçmeye çağırdı.Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı ve Bölgeler Partisi lideri Mihail Formuzal, Balti bölgesinin kararını destekledi. Formuzal, yerel yönetimlerin maksimum yetki, imkan ve finansmana sahip olmaları ve buna göre etkin yönetim sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğini ifade etti.

Ayrılıkçı Transdinyester lideri Evgeni Şevçuk ise “Moldova Cumhuriyeti’nin içişlerine müdahale etmek istemediğini” söyledi.

Şevçuk ayrıca 1992 yılında savaş sınavından geçen bölgenin ayrı bir devlet olarak uluslararası sisteme dahil olmaya hazır bulunduğunu ifade etti.

Rus askerlerinin 1992 yılında bölgeye girdiği 28 Temmuz ise “Barış Gücü Askeri Günü” ilan edildi.Bu arada Londra Olimpiyatları’nda Transdinyesterli 2 sporcunun Rus, 2 sporcunun da Moldova bayrağı altında yarışıyor. Moldova Başbakanı Filat da açılışlara katılmak üzere Londra’da bulunuyor .