Oluz Höyük’te Pers Kenti Kritalla'nın İzleri Bulundu

Oluz Höyük Kazı Başkanı Doç. Dr. Şevket Dönmez, Pers Kralı II.

Artakserkes’in ordusunu topladığı ‘Kritalla’ adını verdiği antik şehrin bugünkü Oluzhöyük olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

6 yıldır Amasya sınırları içindeki Oluz Höyük’te sürdürdükleri kazılarda çok önemli bulgular elde ettiklerini belirten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez, Frigya’ya sefere giden Pers Kralı II. Artakserkes’in ordusunu topladığı Kritalla’nın izlerine rastladıklarını belirtti.

5. yüzyılda yaşayan Herodot’un Anadolu coğrafyasıyla ilgili verdiği bilgiler arasında Pers tarihini anlatırken II. Artakserkes’in ordusunu Kritalla’da topladığını anlatan Dönmez, “Biz bu bilgiden yola çıkarak Kritalla’nın yerini anlamaya çalıştık. Kritalla’dan sonra Haris nehrini geçtiği söyleniyor. Kritalla’dan sonra Haris’i geçmiş olması demek, Kritalla’nın Kapadokya bölgesi içinde bir yer olması. Haris, Kızılrmak çünkü Ve daha sonra Frigya’ya giriyor. Bütün bu coğrafyalar birlikte olunca Kritella için bölgedeki antik kentleri düşündüğümüzde en uygun yerin Oluz Höyük olduğunu görüyoruz” dedi.

Oluzhöyük’teki Pers kalıntılarının Persler için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğinin altını çizen Doç. Dr. Dönmez, “O bölgenin büyük bir Pers ordusunun toplanabileceği bir alana sahip olması lazım. Dağlık bir alan olmaması lazım. Oluz Höyük’ün etrafının da ordu toplanması için hem büyüklük bakımından hem su bakımından ve tabi ki verimlilik, yiyecek bakımından çok önemli bir yer olduğunu düşünüyorum. Bütün bu veriler bir araya geldiğinde de Oluz Höyük, Kritella eşitliğinin şu an için büyük bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Henüz kesin değil ama bunun mutlaka önümüzdeki kazılarda bulacağımız arkeolojik kazılardaki verilerle destekleyeceğiz. Ama bunu biz şimdi Anadolu arkeolojisinde tartışmaya açmak istiyoruz. İnsanlar tartışsın istiyoruz” diye konuştu.

Dönmez, kazı alanında incelemede bulunan Amasya Valisi A. Celil Öz, AK Parti Amasya milletvekilleri Prof. Dr. Naci Bostancı ile Dr. Avni Erdemir, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve beraberindeki yetkililere sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi .
Kaynak: İHA