Çin Uygur Karamay Heyetinden Batman Belediyesi'ne Ziyaret

Batman Belediyesi ile Çin’e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Karamay şehri arasında, bir süreden beri devam eden ilişkiler karşılıklı heyet ziyaretleriyle sürüyor.

Aralarında, Belediye Şehir Komitesi Başkanı Xu Weixi’nin de bulunduğu 11 kişilik heyet Batman Belediyesi'ni ziyaret etti. Batman Belediyesi’nin girişimleriyle Karamay ile Batman arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri artırmayı amaçlayan ve bu ilişkileri somut projelerle destekleyerek kültürler arası diyalogu geliştirmeyi öngören çalışmalarının ilk somut adımının atılması bakımından önemli bir ziyaret niteliği taşıyor. Belediye başkan yardımcıları Mustafa Tuğyıldız ve Hamza Ayiş ile birlikte heyeti makamında kabul eden Başkanvekili Temel, heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Batman’da bulunmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Karamay Şehirler Komitesi Başkanı Xu Weixi, Batman ile Karamay arasında pek çok benzerlikler bulunduğunu, her iki şerin de birer petrol merkezi olduğunu belirterek, “Petrolü ile ünlü bir kent Karamay. Biz bunun yanında turizmi de geliştirmek istiyoruz. Sadece petrol üretimi ve turizm değil her bakımdan Karamay’ın gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Eylül ayında Karamay’da bir petrol fuarı gerçekleştireceğiz. Bu fuar bir ilk. Bu, bizim için çok önemli. Bu fuarda Sayın Temel’i de aramızda görmek bizi onurlandıracaktır. Bizi ağırladığınız, gösterdiğiniz misafirperverlik için heyet adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Weixi’den sonra sözü alan Başkanvekili Temel, Batman ve Batman Belediyesi çalışmaları hakkında heyeti bilgilendirdi. Karamay için avantaj olan petrolün Batman için bir dezavantaj olduğunu dile getiren Temel, “Karamay, petrol gelirlerinden faydalanabiliyor. Biz ise petrol gelirlerinden hiçbir şekilde faydalanamıyoruz. Petrol buradan çıkıyor, buradan batıya taşınıyor, bize, Batman’a ise hava kirliliği kalıyor. Petrol, buradaki yerel halkın faydalandığı bir şey değil. Karamay, bu bakımdan özerk yapısını inşa etmiş durumda. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan fuara katılmak, sizleri ve kentinizi, Uygur kültürünü yakından tanımak bizim için de bir onur.” şeklinde konuştu.

Görüşmeden sonra Başkanvekili Temel, heyet üyelerine Batman Hasankeyf tablosu, Bahar Kültür Merkezi Grava Roje müzik grubunun bir albümü, Batman Belediyesi armalı birer kilim ile birer Kürt yerel kıyafeti hediye etti. Heyet, daha sonra Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tekik ve Belediye Dış İlişkiler Sorumlusu Mekiye Güzel ile birlikte belediye hizmet sahaları ile antik kent Hasankeyf ile Mardin’i gezdi. Heyete, ayrıca Esentepe Dengbejler evinde bir dinleti sunuldu.