İzmir Defterdar Yardımcısı ve Milli Emlak Daire Başkanı Günaydın Açıklaması

İzmir Defterdar Yardımcısı ve Milli Emlak Daire Başkanı Naci Günaydın, ''2B'' olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin başvurularda, İzmir'in Türkiye genelinde Muğla'nın ardından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait tarafından her hafta düzenlenen ''Fikir Sofraları'' etkinliğinde, Buca Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu ve bürokratların katılımıyla ''2B'' düzenlemesi ele alındı.

Günaydın, Buca ilçesine bağlı Kaynaklar köyündeki Tarihi Çınaraltı Kahvesi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, ''2B'' düzenlemesi ile 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını yitirmiş olarak kaydedilen arazilerin kullanıcılarına satışı imkanı getirildiğini belirtti.

Bu kapsama giren arazilerin 1981 yılında çekilmiş hava fotoğraflarına dayanarak yapıldığını ve 26 Nisan'dan itibaren bu arazilerin alımı için başvuruları kabul etmeye başladıklarını dile getiren Günaydın, ''Türkiye çapında yapılan başvurulara baktığımızda İzmir ili olarak ikinci sıradayız. İlk sırada Muğla var. Açıkçası bu bizi gururlandırıyor'' dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise ''2B'' düzenlemesiyle ilgili bazı kesimlerin ormanların işgale uğrayacağı gibi kaygıları bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Devletin malına sahip çıkması konusunda herkes rahat olun. Ormanlarımızı kimseye peşkeş çektirmeyiz. Bu konuda rahat olun. Hava fotoğraflarını çekiyoruz. '2B yasası geçti' denince vatandaş, 'ormanlar peşkeş mi çekiliyor' diyor. Turistik bir yerde yangını çıkınca 'vay burası peşkeş mi çekilecek' diyor. Yasa açık, '2B' düzenlemesi 31 Aralık 1981'den önce orman vasfını kaybetmiş arazileri kapsıyor.''

-Orman kadastrosu 2015'e kadar tamamlanacak-

Türkiye'nin ormancılık konusunda en büyük eksiğinin kadastro çalışması olduğunu belirten Aydın, yangınla mücadele ve ormanlaştırma anlamında büyük başarılar elde edilmesine rağmen orman kadastrosu anlamında eksik kalındığını ifade etti.

Aydın, ''2B'' düzenlemesi ile birlikte bu eksikliği gidermek için iddialı bir çalışma başlatıldığını ve 2015 yılına kadar orman kadastrosu işlemlerinin tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, ''Bu çalışmayla ormanın yeri ormanın, vatandaşın yeri vatandaşın olacak. Buna artık netlik kazandıracağız. Biz hedef kitlemizle hasım değil, hısım olma taraftarıyız. Bir metrekare dahi olsa devletin ormanına sahip çıkarız'' dedi.

Muhabir: Tolga Albay / Ufuk Kırabalı

Yayıncı :
Kaynak: AA