'anadolu’nun Kalkınmasında Kadın Esnaf Teşkilatının Rolü Büyüktü'

Ankara Kalkınma Ajansı ile Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER)'nin iş birliği ile hazırlanan 'Ahilik Felsefesi Işığında Parlayan Turizm' projesi kapsamında ‘Ahilik sempozyumu’ düzenlendi.

Sempozyumda Selçuklu ve Osmanlı'da kadınların esnaf teşkilatı içerisindeki yeri ile eğitim hayatına yaptıkları katkılar ele alındı.Hamamönü’ndeki Altındağ Belediyesi Kültürevi’nde düzenlenen sempozyuma akademisyenler, esnaflar ve aileleri katıldı.

Sempozyum öncesi sunuş konuşması yapan ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, geçmişte Anadolu’nun imarında etkin olan Ahilik teşkilatının günümüzün şartlarında yeniden yorumlanması için böyle bir proje yürüttüklerini belirtti.

Selçuklu ile başlayan ve Osmanlı Devleti’nde de devam eden Ahilik teşkilatı içerisinde kadınların önemli bir yeri bulunduğunu dile getiren Çelikus, ‘Baciyan-ı Rum’ adı verilen kadın örgütünün Anadolu’da eğitimde ve sosyal hayatta önemli görevler üstlendiğini vurguladı.
Kardeşliği esas alan bu kültürün tanıtılması ve günümüzde de yaşatılması için bu tür etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Çelikus, Ahilik anlayışının günümüz esnafına yol gösterdiğini vurguladı.Daha sonra sempozyuma geçildi. Sempozyum başkanlığını yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Ersoy, İslam medeniyetinde bölüşmenin ve adaletin esas olduğunu belirtti.

Bölüşmenin bir gereği olarak Anadolu’da ahilik anlayışının geliştiğini bildiren Ersoy, Batı medeniyetinde ise ‘güçlünün haklı olduğu’ bir yapı bulunduğunu anlattı.Eğitimci Yazar Remzi Özkaya da Ahilik teşkilatında hayatın her alanında ‘sürekli eğitim’ anlayışının hakim olduğunu ifade etti.

Kalfalığını tamamlayan bir ahinin usta olabilmesi için o güne kadar yaptığı ürettiklerinin bir kermeste satıldığını anlatan Özkaya, böylece ustalığa adım atan kişinin eline ilk sermayenin geçmesinin sağlandığını belirtti.

Özkaya bunun önemli bir dayanışma göstergesi olduğuna işaret etti.Prof. Dr. Oya Akgönenç ise Batı’da kadının adının bile anılmadığı bir dönemde Anadolu’da kadınların hayatın her alanını kapsayan bir örgütlenmeyi gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kadınların üretime katkı sağladığı gibi eğitim hayatında da aktif rol üstlendiğini bildiren Akgönenç, erkekler sefere çıktığında şehrin savunmasında çok iyi silah kullanan kadınların rol aldığını hatırlattı.Sempozyumda Ostim Mili Projeler Koordinatörü Sedat Çelikdoğan ve Ostim Başkanı Orhan Aydın da birer sunum yaptı .