Acıgöl'deki Sulama Barajındaki Balık Ölümlerinin Sebebi Alg Patlaması

Nevşehir’in Acıgöl ilçesine bağlı Tatların beldesindeki sulama barajında geçtiğimiz günlerde yaşanan toplu balık ölümlerinin nedeninin sıcak havanın etkisiyle meydana gelen yosun (alg) patlaması olduğu öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Nevşehir İl Müdürlüğü personeli ile Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Tatlarin Sulama Barajı’nda meydana gelen balık ölümleri ile ilgili olarak incelemelerde bulunarak, barajdan su ve balık numuneleri topladı. Barajda meydana gelen balık ölümlerinin nedeninin ortaya konması amacıyla Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölümü laboratuarlarında yapılan analizler sonucunda baraj suyunda alg patlaması olduğu belirlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Acıgöl’de yapımına başlanan atıksu arıtma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte yaşanan sorunların kesin olarak ortadan kalkacağı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre tesisin yapımının tamamlandığı, isale hattındaki eksikliklerin giderilmesi ile birlikte çok kısa sürede faaliyete geçeceği belirtildi. Yetkililer ayrıca, vatandaşları sulama barajında balık avlamaması ve sersemlemiş olarak yakalanan balıkların yenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Alg patlaması, özellikle su sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında gözlenen, sudaki besin elementlerinin bol olduğu bölgelerde, fitoplankton adı verilen mikroskobik canlıların hızla çoğalmasının sebep olduğu bir olay şeklinde açıklanıyor

Kaynak: İHA