İzmir'e 'İnovasyon Merkezi Projesi' Onaylandı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) A.

Ş.’de kurulacak İnovasyon Merkezi Projesi sayesinde 2 yıl sonunda oluşturulacak “Girişimci Kuluçka Merkezi’nden yeni iş fikirleri ve genç mucitler çıkacak. İzmir Kalkınma Ajansı olarak ilk kez uygulamaya geçirilen Güdümlü Proje Desteği kapsamında bir süredir hazırlıkları sürdürülen İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi İnovasyon Merkezi Projesi İZKA ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı. Bugüne kadar yürüttüğü 7 mali destek programı ve 2 doğrudan faaliyet desteği programı ile İzmir’deki kurum ve kuruluşlara 80 milyon TL’ye yakın mali destek sağlayan İzmir Kalkınma Ajansı bir diğer destek türü olan Güdümlü Proje Desteği’ni hayata geçiriyor. Bütçesi toplamda 7 milyon TL olarak belirlenen projede bu rakamın 5 milyon 250 bin TL’sini İZKA karşılayacak. İki yıl sonra faaliyete geçecek ve bünyesinde 300’e yakın kişinin çalışabileceği bu merkez öncelikli olarak İzmir’deki girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmeleri için her türlü desteğin verileceği bir “girişim kuluçka merkezi” kurulacak.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Urla Kampüsü’nde kurulacak Kuluçka Merkezi’ne özel yarışmalar ve elemeler sonunda kabul edilen gençler 3 yıl boyunca kira ödemeyecek, elektrik, su, internet gibi konularda harcama yapmayacaklar. Geliştirmek istedikleri konularla ilgili her türlü danışmanlığı ücretsiz alacak.

Güdümlü Proje Desteği ile İzmir’in yenilik alanında önemli ve stratejik bir kurumu olan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi desteklenmiş olacağını kaydeden İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, Türkiye bu destek sayesinde inovasyonda daha ileri seviyeye geleceğini bildirdi. İZKA İNOVASYON İÇİN 7 MİLYON TL VERECEK Toplamda 7 milyon TL bütçeli olarak belirlenen projenin 5 milyon 250 bin TL’si İZKA tarafından karşılanacak proje ile inovasyondaki eksiğimiz tamamlanacak diyen Güden, “Türkiye ekonomik anlamda büyüyor. Ama inovasyonda maalesef çok gerilerdeyiz. İnovasyon merkezinde 85 firma var. Bu sayı yeni yatırımlarla 107 çıkacak ve 500 kişi iş imkanı bulacak. Girişimcilerin yanında büyük firmalarda yer alacak” dedi.

İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kıraç da kentte rekabet gücünün artırılması ve katma değeri yüksek ürün üretilmesi için yaptıkları çalışmaları sürdürdüklerine işaret ederek Türkiye’nin hedeflediği ihracat artışı için bunun büyük önem taşıdığını vurguladı. Kıraç, proje sayesinde yoğun ilgi nedeniyle İZTEKGEB’de yer bulamayanların yenilikçi fikirlerini hayata geçirmek için burada yer alma imkanları olacağını kaydetti.

Kaynak: İHA