Şiö Devlet Başkanları Zirvesi’nin Onur Konuğu Berdimuhamedov

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Çin ve Rusya’nın da üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak.

Şiö Devlet Başkanları Zirvesi’nin Onur Konuğu Berdimuhamedov
Çin Devlet Başkanı Hu Jinato’nun davetlisi olarak Pekin’e gidecek olan Berdimuhamedov, Türkiye’nin de diyalog ortaklığına kabul edileceği ŞİÖ zirvesine onur konuğu olarak katılacak.
Türkmen devlet ajansının haberine göre, Berdimuhamedov başkanlığındaki Türkmen heyeti yarın Pekin’e gidecek. Çin lideri Jintao’nun 6-7 Haziran günlerinde ev sahipliğini yapacağı 12. ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’ne; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev ve Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov katılacak. Ayrıca zirveye, örgütün toplantılarına gözlemci olarak katılan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari’nin de katılması bekleniyor. Zirvede, Hindistan’ı dışişleri bakanının temsil edeceği kaydedildi. Berdimuhamedov, Pekin ziyareti kapsamında Çin lider Jintao ile bir araya gelecek. Liderler, iki ülke arasındaki işbirliği konularını değerlendirecek. Berdimuhamedov, daha önce de 2010 yılında ŞİÖ Devlet Başkanları’nın Taşkent Zirvesi’ne onur konuğu olarak katılmıştı .