AB Destekli Proje Çerçevesinde ''Ürün Güvenliği'' Konferansı Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği destekli Türkiye'de Kalite Altyapısı'nın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında ''Ürün Güvenliği'' konferansı gerçekleştirildi.

TKAG kilit uzmanı Selami Bezen, Tuğcan Otel'deki konferansın açılışında, ürün güvenliği uygulamaları çerçevesinde çeşitli ürünlere ilişkin 20 adet laboratuvar testi yapıldığını, testlerin sonuçlanmak üzere olduğunu belirterek, ''Bu test Türkiye'de ilk defa yapıldı'' dedi.

ANEC'den Chris Evans da ürün güvenliği, AB'nin ürün güvenliği kapsamındaki faaliyetleri ve son gelişmelere değindi.

Oyuncaklarda Avrupa standartları ve güvenli çocuk giyimine ilişkin bilgi veren Evans, evde güvenli ürünlerin kullanılması için pratik önerilerde bulundu.

Ekonomi Bakanlığı Uzmanı Derya Yağmur Arı ise Türkiye'de ürün güvenliği ve uygulamaları konusunda bilgi verdi.

2010 yılı rakamlarıyla, piyasada gözetim ve denetim yapan 6 kuruluşun sağladığı verilere göre denetimlerin bir önceki yıla oranla yüzde 208'lik artış gösterdiğini belirten Arı, ''Denetimlere bağlı olarak piyasaya arzı durdurulan, piyasadan toplatılan ve imha edilen ürünlerle ilgili uygulanan idari yaptırımlarda da geçen seneye göre yüzde 54 oranında bir artış görülmektedir'' diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Uzmanı Sevgi Erdoğan da oyuncaklar ve çocuk bakım ürünlerine ilişkin bilgi verdi.

Oyuncakların, öngörülen şekilde kullanıldığında sağlık açısından zarar ya da fiziksel yararlanma riski içermemesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''Kullanıcının yeteneği göz önünde bulundurularak minimum yaş belirtilmeli ve etiketlemeyle kullanım talimatları bulunmalı'' şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı İzzet Ölmez ise 14 Şubat 2009'dan bugüne kadar 174 Alo Gıda Hattı'na gelen ihbar ve şikayetlere bağlı olarak yapılan denetimler sonucunda 14 bin 882 cezai işlem uygulandığını aktardı.

-''Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi''

Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi , Türkiye ve AB arasındaki ticarette teknik engellerin kaldırılması ve taraflar arasında malların serbest dolaşımının sağlanmasının desteklenmesi amacıyla Mayıs 2010'da başladı.

AB tarafından finanse edilen, Merkezi Finans ve İhale Biriminin sözleşme makamı olduğu 4 milyon 850 bin avro tutarındaki projede, kamu kesimini Ekonomi Bakanlığı, özel sektörü ise Türkiye Kalite Derneği temsil ediyor. Bir teknik destek projesi olan TKAG kapsamında çeşitli konferanslar, sempozyumlar, eğitimler, çalıştaylar düzenleniyor ve yurt genelinde bilgilendirme kampanyaları yürütülüyor.

Muhabir: Zerin Özdilek

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA