‘ilim, Teknoloji ve Mühendislik’ Konulu Seminer

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi tarafından 3 lisede, ‘İlim, Teknoloji ve Mühendislik’ konulu seminer düzenlendi.

‘ilim, Teknoloji ve Mühendislik’ Konulu Seminer
Gaziantep Anadolu Lisesi, Sabahattin Zaim Sosyal Bilimler Lisesi ve Yahya Kemal Beyatlı Lisesi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Y. Kılınç, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden Yrd. Doç. Dr. Gholamreza Anbarjafarı ve İnşaat Mühendisliği bölümünden Arş. Gör. Nurullah Akbulut katıldı.

Seminerlerin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kılınç, “Sistematik bilgiler ilimdir. Bir bilginin bilim olması için toplama şeklinin de bilimsel olması gerekir. İlim maluma tabidir. Yani bilim adamları keşfetmeden önce de bilimler vardı. Bilim adamı Einstein maddeyi enerjiye koymadı, maddenin enerji olabileceğini fark etti. İlim adamları zaten var olanı ortaya koydu. Dünyanın dönmesi olayı fark edilmeden önce de dünya dönüyordu” dedi.

İlimin düzenli toplanmış bilgiler olduğunu ifade eden Prof. Kılınç, “Olaylar ya ‘Deterministik’tir veya ‘Stokastik’tir. Güneşin doğup batması ilk gruba girer. İlim zaten bilinen bir konu olan güneşin ne zaman doğmasıyla ilgilenmez. Ama yağmurun ne zaman yağacağı, depremin ne zaman olacağı gibi olaylar ve tıbbın bütün kolları ‘Stokastik’tir. İlim bunlarla uğraşır. Mühendislik ilmi de ikinci gruba girer. Mühendislik, insanların ihtiyaçlarını mevcut imkanlarla karşılama faaliyetidir. Mühendislik içinde birçok bilim dalı vardır. Yol yapma, su çıkarma, ev yapma, uçak yapma ve bunları insanların hizmetine sunma faaliyeti mühendislik ilminin görevlerindendir. Medeniyet, ihtiyaçlarını mühendislikle karşılar” diye konuştu.

Peygamberlerin mucizelerinin ilimlerin ulaşacağı son noktayı gösterdiğini ve insanların ışınlama ile bir yerden başka bir yere gidebileceğini ifade eden Prof. Kılınç, “Tabii kaynaklar Allah’ın bize emanetidir. Kimsenin tapulu malı değildir. Mühendislik faaliyetleri bunları insanların hizmetine sunuyor. Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırıyor. İnsanların huzurlu olması için ilim ve teknik yeterli değil, bunların nerede kullanıldığı önemlidir. İlim ve teknoloji insanların yararına sunulursa insanı mutlu eder. Dünyadaki tabii kaynaklar mevcut insanların iki katını rahat besler ama düzenli ve adaletli kullanılmadığı için insanlar sıkıntı çekiyor” şeklinde konuştu.

'Mühendislikte bilimsel metotlar', 'Mühendislik ve medeniyet', 'Mühendislikte proje aşamaları' konularında bilgiler veren Prof. Kılınç, esprilerle süslediği konuşmasını “İlim objektiftir, doğruyu arar. Herkese göre değişen bilgi ilim değildir” diyerek tamamladı.

Konuşmacılar daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı .
Kaynak: İHA