Sarıkamış'taki Katerina Köşkü'nde Tahsis Çalışmaları

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Katerina Köşkü'nün ayakta kalabilmesi için işletmeci arandığını söyledi.

Kara, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi köşk ile birlikte Ruslar döneminden kalma cer atölyelerinin bulunduğu alanında hazine arazisine katılarak turizm tahsisine çıkarılması halinde, tahsisin yapılabileceğini ifade etti.

Kara, Katerina Köşkü'nün Rus Çarının yaptırdığı köşk olarak bilindiğini belirterek, köşkün hiç çivi kullanmadan ahşapların birbirine geçirilmesi suretiyle yapıldığını anımsattı.

Köşkün onarımının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 3 yıldır gündeminde olduğunu belirten Kara, şunları söyledi:

''Kültür ve Turizm Bakanlığına her gidişimde Katerina Köşkü'nün artık korunmada zorluk çekildiğini, böyle durdukça tahrip edildiğini, bu nedenle bir an önce onarılması gerektiğini söylüyorum. Bakanlık bu konuda gayret sarf ediyor. Bir kaç defa da ilana çıktı. Biliyorsunuz turizm yatırımları veya turizme tahsis edilen arsalar bir müzakere usulü ile açık artırma ile ihaleye çıkıyor. Kimde kalırsa ona 49 yıllığına veriliyor. Tamir eden kişi orayı 49 yıl kullanıyor. Bu şekilde ihaleye çıktı ancak, şu ana kadar talibi çıkmadı. Talibi çıkmayınca halen tahsisi de yapılamadı''

Köşkün onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığına öneride bulunduklarını belirten Kara, ''Katerina Köşkü ile birlikte Cer Atölyelerinin bulunduğu alanı da beraberce hatta biraz daha hazine arazisinden katarak tahsise çıkarsak belki tahsis talebi gelebilir. Aksi takdirde sadece köşk için talep geleceğini düşünmüyorum. Turizm Bakanlığı da bildiğim kadarıyla bu yönde bir çalışma içinde. Şu anda son durum nedir bilemiyorum ama bir kaç defa tahsise çıktığını fakat talep gelmediğini biliyorum'' dedi.

Tarihi köşkün önemli bir kültür varlığı olduğunu vurgulayan Kara, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın köşkün tahsisi konusunda en kısa zamanda çözüm bulmasını istedi .
Kaynak: AA