Kristal Salon, Dünyaya Organizasyon Dersi Verdi

Azerbaycan’da yapılan 57. Eurovision Şarkı Yarışması, her yönüyle göz doldurdu.

İsveç temsilcisinin birinciliği ile sona eren yarışmada Bakü, adeta dünyaya “organizasyon böyle yapılır” dersi verdi. Bu büyük organizasyonu başarıyla gerçekleştiren Azerbaycan, bütün otoritelerden tam not aldı. Başarının arkasında ülkede en üst seviyeden en alt kademeye kadar büyük bir özveri ile ülkesini tanıtmak için çalışan Azerbaycan halkının gayreti büyük. Ülkede yarışma öncesinde ve yarışma sırasında devletin bütün birimleri el ele vererek büyük bir yükü başarıyla kaldırdı. Emniyet güçleri asayişi en güzel şekilde, hiçbir misafiri rahatsız etmeden sağlarken, yarışmayla direkt irtibatı olan veya olmayan kurumlar aralıksız çalıştılar. Alınan önlemler sayesinde Bakü’ye bir anda binlerce turistin gelmesine rağmen, ulaşım ve iletişim konusunda hiçbir problem yaşanmadı.Eurovision ve benzeri büyük organizasyonların görünen kahramanlarından çok görünmeyen kahramanları olur. Bu çerçevede Eurovision Şarkı Yarışması bütün dünyaya problemsiz bir şekilde ulaştırıldı. Etkinlik 42 ülkede canlı olarak yayımlandı. Büyük bir tecrübe isteyen bu işin sorunsuz olarak tamamlanmasında Azerbaycan İletişim ve Telekomünikasyon Teknolojileri Bakanlığı(İTTB) çalışanlarının gayreti takdire şayandır.

İTTB EUROVİSİON’UN GÖRÜNMEYEN KAHRAMANI

İTTB Eurovision ile ilgili çalışmalarına bir önceki yıl yapılan yarışmanın birincisi Azerbaycan temsilcisi olduğu zaman başladı.

Organizasyon öncesi ve zamanında üzerine düşecek yükün farkında olan çalışanlar, alt yapı hazırlıklarına başladı.

Öncelikle ülkede yer alan telekomünikasyon şirketleri ile toplantılar yapıldı. IT şirketleri ile görüşüldü. Ve gelecek olan misafirlerin problemsiz bir şekilde iletişim kurmaları adına danışma merkezleri kuruldu. Ayrıca bu dev organizasyonu yerinde izleme imkanı olmayanlar için ise resmi internet siteleri oluşturularak bilgi akışı sağlandı. Yarışmacılarla ilgili bilgi, video görüntüler daha yarış başlamadan günlerce önce bu siteler vasıtasıyla bütün dünya kamuoyunun bilgisine sunularak yarış ile ilgili ön hazırlık sağlandı.

Eurovision Şarkı Yarışması tarihinin en muhteşem salonlarından biri kabul edilen Bakü Kristal Salonu’nda gerçekleşti. Salonun iletişim alt yapısı için en az üç yedekli hat döşendi. Böylece olası bir problemin önüne geçildi. Salonda basın için yapılan merkezde kablolu ve kablosuz internet sistemi kuruldu. Hatta isteyen basın grubuna İSDN sistemi de verildi.

Şarkı yarışması öncesi ve yarışma sırasında yurtdışından gelen misafirlerin telekomünikasyon trafiğini arttıracağı dikkate alınarak mevcut bütün istikametlerin kanalları arttırıldı. Yapılan destek çalışmaları ile yarışmanın yapıldığı salon ve etrafında aynı anda 30 bin abone kesintisiz konuşabilecek seviyeye getirildi.

EN BÜYÜK İHTİYAÇ SÜRATLI İNTERNET

İTTB Eurovision Şarkı Yarışması’nın yapıldığı salonda her biri 1 MB/s hızında 4 bin kişiye aynı anda internet hizmeti sağladı. Ayrıca basın merkezi ve diğer salonlarda ihtiyaca uygun internet sistemleri servis edildi. Bu çerçevede gelen talepler neticesinde başta Avrupa Yayın Birliği (EBU) olmak üzere ilgili kurumlara 468 adet radyo frekans tahsis edildi.

AZERBAYCAN ZOR OLANI EL ELE VEREREK BAŞARDI

Azerbaycan Avrupa’nın en önemli müzik organizasyonlarından biri kabul edilen Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahibi olma hukukunu hakkıyla elde etti. Bu haktan sonra Azerbaycan’ın üzerine düşen en önemli vazife ise bu yarışmayı en güzel şekilde organize etmek idi. Bu önemli sorumluluğu en güzel şekilde yerine getiren Azerbaycan, sağladığı başarının haklı gururunu yaşıyor.

Azerbaycan’da bu önemli organizasyona bütün kurumlar olağan üstü gayretle çalıştı. Geçen yıl birinci olarak bütün otoriteleri şaşırtan Azerbaycan, hazırladığı kusursuz organizasyonla hem ülkesini tanıttı, hem de misafirperverliğini ortaya koydu.
Bağımsızlığının 20’ci yıldönümünü kutlayan Azerbaycan genç yaşına rağmen, uluslar arası organizasyonlardaki başarısı ile göz doldurdu. Bakü, adeta bütün dünyaya “organizasyon böyle yapılır” dersi verdi.