Nato, Norveç’te Birleşik Vizyon Tatbikatı Düzenledi

NATO’nun Birleşik Vizyon Programı'nı test etmek üzere Norveç’in Orland şehrinde bir araya gelen 17 üye ülkeden uzmanlar, düzenlenen tatbikata katıldı.

NATO’nun "Ortak İstihbarat, Gözetim ve Arama" konsepti çerçevesinde toplanan uzmanlar, düzenlenen tatbikatta istihbarat koordinasyonunu arttırmayı amaçladı. 2 hafta süren tatbikata katılan binden fazla uzman, bilgi alışverişinde bulundu. Tatbikatın komutanlarından Yarbay Patricia Seinwill, “2008 yılında Afganistan’da 8 ay boyunca koalisyonun operasyonlarında yer aldım ve en önemli sıkıntılardan biri de bilgi paylaşımıydı” dedi.

Her ülkenin kendi istihbarat kaynakları ve bilgi edinme metotları olduğunu kaydeden Ortak Güç Grubu Başkanı Richard Wittstruck da, “NATO koalisyonu olarak tek bir ülkeden fazlasına bakmayı amaçlamalı ve bilgiyi, açık bir şekilde bütün koalisyon ortaklarının erişimine açmaya çalışmalıyız. Çünkü herkeste çözümün bir parçası var. Bunları birleştirirsek komutanın daha iyi bir cevap verme şansı olur” şeklinde konuştu.

İstihbarat paylaşımıyla operasyonlar için gereken bilgilerin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. İnsansız hava araçlarının ve daha hızlı olan savaş uçaklarının düzenlenen gösteriler hakkında bilgi sağlayarak bu bilgiyi paylaşmasının, bu hedef için iyi bir araç olduğu kaydediliyor. Pilotlardan Baron uçaklar hakkında, “Yüzlerce mil mesafeye kısa bir sürede ulaşabiliyor, yani esnekliğe sahip. İstediğiniz yere gidebilir ve fotoğraf ya da istihbarata gerek duyduğunuz zaman uçakları gönderebilirsiniz” dedi.

Yeni Güvenlik Zorlukları Müsteşar Yardımcısı Jamie Shea ise, ülkelerin birbiriyle istihbarat paylaşımında bulunmak konusunda hevesli olmadıklarını belirterek, “Önce bir güven seviyesi inşa etmeniz gerekiyor. İstihbaratı güvende tutmak için bazı prosedürlerin yerine getirildiğinden emin olmalısınız. Uzun süreden beri süren güven oluşturma çabalarının Afganistan’dan çekildikten sonra yok olmasına izin vermek ve sonra meydana gelebilecek benzer bir durumda baştan başlayarak bir 10 yıl daha harcamak çok aptalca olur” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA