Cumhurbaşkanı Gül'den Açıklama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesi ile ilgili, "Uluslararası sularda bu uçağın başına gelenler, Suriye silahlı kuvvetlerinin nasıl bir paranoya içerisinde olduğunu gösteriyor, nasıl bir telaş içerisinde olduğunu gösteriyor. Bu olay tabii ki sineye çekilmeyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 20. Yıldönümü Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesi çerçevesinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, zirveye 12 üye ülkeden 8'inin devlet ve hükümet başkanı düzeyinde katıldığını ifade etti.

Geride kalan 20 yılda KEİ'nin, Karadeniz havzası ülkeleri arasında dayanışma, işbirliği ve uzlaşma kültürünün geliştirilmesi bakımından önemli işlevler üstlendiğini anlatan Gül, bu sayede ortaya çıkartılan sinerjinin, doğu ile batının kesişme noktasında yer alan bu bölgede barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine katkı sağladığını dile getirdi. Küresel ve bölgesel ekonomik gelişmeler ışığında KEİ'ye yeni bir vizyon kazandırılarak etkinlik ve görünürlüğünün artırılmasının bugünkü zirvenin ana gündem maddesini teşkil ettiğini kaydeden Gül, bu çerçevede örgütün 10 yıllık sürece dair hedeflerini belirleyen 10 yıllık gündemin 'Vizyon 2020' ismiyle kabul edildiğini söyledi.

Bu belgenin ticaret, ulaştırma, enerji, haberleşme, bilim, teknoloji, turizm ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda teşkilatın 2020 yılına yönelik vizyonunu ortaya koyduğunu ifade eden Gül, yeni gündem belgesinin, KEİ'nin işbirliğinin daha işlevsel hale getirilmesi, sürdürülebilir kalkınma temelinde bölgenin zengin insan ve doğal kaynaklarının daha etkin kullanılmasına yardımcı olması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Zirveye ilişkin bir de sonuç bildirisi kabul edildiğini belirten Gül, bu bildirinin KEİ'nin geleceğini şekillendiren bir siyasi talimat niteliğinde olduğunu ve KEİ'nin yeni 10 yıla daha etkin ve güçlü girmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zirvede Karadeniz havzası ülkeleri arasında ticaretin serbestleştirilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına katkı sağlayacak adımlar üzerinde durduk. Uluslararası enerji güvenliği konusunda işbirliğini derinleştireceğiz. Terörizm, insan kaçakçılığı, iklim değişikliği, örgütlü suçlarla mücadele konusuna çok önem vereceğiz. KEİ'nin 20. yıldönümünde teşkilat yeniden değerlendirildi ve önümüze yenilenerek çıkması yönünde talimatlar verildi.

Ümit ediyorum ki bütün üyeler bu çerçevede dayanışmalarını, işbirliklerini daha bir genişletmek için bir platform olarak KEİ'yi daha çok kullanacaklardır."

TÜRK UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesi sonrası iki ülke arasında yaşanan gerginliğin zirvede ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine, bu konunun ele alınmadığını, bunun zirvenin konusu olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, "Bugün Suriye'ye ilişkin NATO'nun bir toplantısı oldu. NATO toplantısının sonucundan Türkiye tatmin oldu mu" sorusuna karşılı şunları söyledi: "Bu olayla ilgili yeteri kadar açıklama yapıldı. Bütün detaylar açıklandı. Şu anda artık net olarak her şey ortada ki, bizim bu keşif uçağımızın Suriye'ye karşı bir hasmane tutumu söz konusu değildi. Ayrıca bugün Suriye'de yaşanan olaylarla da ilgili özel bir misyonu yoktu. Bu uçağımız rutin bir uçuş yapıyordu. Zaten tersi olmuş olsaydı, ona göre koruma verilirdi, ona göre donatılmış olurdu. Ama uluslararası sularda bu uçağın başına gelenler, Suriye silahlı kuvvetlerinin nasıl bir paranoya içerisinde olduğunu gösteriyor, nasıl bir telaş içerisinde olduğunu gösteriyor. Uluslararası camianın dayanışmasını takdirle karşılıyoruz. Kesinlikle bu olay tabii ki sineye çekilmeyecektir." Bir gazetecinin, Ermenistan ve Türkiye'nin KEİ'nin üyesi olduğunu hatırlatarak, Türkiye'yle Ermenistan arasındaki sınırlar kapalıyken ekonomik işbirliği ve gelişmenin nasıl olabileceğini sorması üzerine Gül, KEİ'nin ekonomik işbirliği teşkilatı olarak kurulduğunu ve çok geniş bir alana da yayıldığını anımsattı. Örgüte, sadece Karadeniz'e sahili olan ülkeler değil, sahili olmayan ülkelerin de, Ermenistan'ın da dahil edildiğini ifade eden Gül, örgütün kuruluşunda da inisiyatifi kullananın Türkiye olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin iyi niyeti çerçevesi içerisinde Ermenistan da davet edildi ve bu teşkilatın üyesi. Bugün de görüştük, maalesef bölgemizde bazı sorunlar var. Bazı anlaşmazlıklar var. Bütün bu anlaşmazlıkların hep giderilmesi için uğraşıyoruz. Ne kadar çok, bölgelerdeki anlaşmazlıklar gider, güven ortamı tam sağlanırsa, o kadar çok ekonomik işbirliği de ticaret de olur. Ortadaki problemleri yok farz edemeyiz. Ama bu problemleri çözmek ve bu problemlerden kurtulmak için de hepimizin iyi niyetli olarak çalışması elzemdir ki, bölgede sonuna kadar ekonomik potansiyeli değerlendiren, işbirliği yapan, karşılıklı yatırımlar, ticaretler, ulaştırma yolları, demiryolları, karayolları, bütün bunların bütün bölgeyi ağ gibi sardığı bir yapı ortaya çıkartalım. Niyet bu. Problemler var, dediğiniz gibi. Bu problemleri aşmak ile ilgili de hepimizin iyi niyeti var. Umut ederim ki bu toplantılar vesile olur." KEİ'nin 12 üyesi olduğunu ve bütün üye ülkelerin de zirvede yer aldığını belirten Gül, "Ermenistan'ın da toplantıya tam üye olarak katılmış olması, tabii ki bizi memnun etti. Görüşlerini her üye gibi Ermenistan da burada ifade etti.

Dediğim gibi, hepimiz iyi niyetimizi muhafaza edip de problemlerden kurtulma yönünde ne kadar olumlu, yapıcı çalışırsak, o kadar çok ekonomik işbirliği ve halkların refahına da hizmet ederiz" dedi.

Kaynak: İHA