Yıldızlı Projeler Yarışması'nın Birincileri Belli Oldu

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) 70 üniversiteden 487 projenin yarıştığı Yıldızlı Projeler Yarışması’nda birincilik ödülü, “Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer” projesi ile Koç Üniversitesi öğrencilerinin oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği Yıldızlı Projeler Yarışması finali, YTÜ Oditoryumu’nda yapıldı. ‘Fikrini geleceğe taşı’ sloganıyla bu sene 4.’sü düzenlenen yarışmanın ödül törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin son 50 yılın en parlak günlerini yaşadığını söyledi.

Bir elektronik mühendisi olmanın gurur ve hayata bakış açısı anlamında avantajını yaşadığını söyleyen Kavranoğlu, gençlere, “iyi maaşlı bir işe yerleşmek yerine ülkenin uluslararası arenadaki ekonomik ve sanayi gücünü arttıracak projeler üretmelerini” tavsiye etti. Öğrencilere dersler dışında bu tür etkinliklere de azami ölçüde katılım sağlamalarını tavsiye eden Kavranoğlu, “Sadece derse girerek mühendis olunmaz” dedi.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de, üniversite-sanayi işbirliği konusunda yapılan çalışmalara dair bilgiler vererek, “Ülke üretiminin sağlıklı, kalıcı olabilmesi ve toplumsal faydaya dönüşebilmesi için akademisyen, öğrenci ve sanayiyi bir araya getiren bu tür çalışmalara destek vermek üniversitemizin öncelikleri arasında olacaktır” diye konuştu

Açılış konuşmalarının ardından projelerin sergi açılışını, Bakan Yardımcısı Kavranoğlu, Rektör Yüksek, YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Kocatepe ve YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Cansever birlikte yaptı. Elektronik Mühendisi olan Kavranoğlu ve Makine Mühendisi Rektör Yüksek, projelerle tek tek ilgilendi.

DEĞERLENDİRMEYİ SANAYİ VE BİLİM KURULU YAPTI
70 farklı üniversiteden 487 proje ekibinin başvurduğu Yıldızlı Projeler Yarışması’nda önce finale çıkmaya hak kazanan proje ekipleri belirlendi. Finalist proje sahiplerine Yıldız SEM tarafından “Proje Yönetimi” eğitimi verildi.

Projelerin değerlendirilmesi ise, üniversitelerin gözde akademisyenleri ve başarılı sanayicilerden oluşan Sanayi ve Bilim Kurulu tarafından yapıldı. Kurul, Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi gibi teşviklerden yararlanmak için rakiplerinin önüne geçmek için çabalayan finalist projeleri teker teker inceleyip, puanlamaları yaptı. Birincilik ödülünü, Koç Üniversitesi’nden Pelin Kübra İşgör, Biran Gökşen ve Kaan Akşit’in “Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesi kazandı.

Projenin amacının ise yeni nesil medikal cihazlarda, tekstil ürünlerinde, bireysel kullanımda ve tüketici elektroniğinde kullanıcıya yaşam kalitesini artıracak yenilikler sunabilmek olduğu belirtildi. Mevcut düzeneklere göre temas etmeden ve belirli bir uzaklıktan (1-4 m) ölçüm yapılmasını sağlayan cihaz, hemoglobin proteinin damar içerisinde bulunan oksijen miktarını kalbin kan pompalaması sayesinde düzenli olarak değişmesinden yararlanıyor

İkincilik ödülünü, Sabancı Üniversitesi’nden Fazlı Fatih Melemez ve Talha Boz’un “İleri Teknoloji Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Nano Faz Takviyesiyle Güçlendirilmesi” projesi kazandı. Projenin amacının kompozit malzemelerin, nano boyuttaki malzemeleri sayesinde daha hafif, daha uzun ömürlü ve daha dayanıklı hale getirilmesini sağlamak olduğu kaydedildi. Sivil havacılık endüstrisinde uçakların yakıt ikmali olmaksızın daha uzun mesafeler katedebilmesi, jet motorların verimliliği ve performansını etkileyecek bir sistem olan nano faz entegrasyon yöntemi ile nano malzeme takviyeli kompozit malzemeler endüstriyel boyutlarda üretilebiliyor

Üçüncülük ödülünü ise, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yakup Akyol’un “Çatıya Entegre Fotovoltaik Güneş Pili” projesi kazandı. Projenin amacı verimli çalışan, yalıtım problemlerini ortadan kaldıran binaya uygun donanım ve aksesuarları barındıran ve üretim maliyetleri düşük çatıya, özel güneş pili tasarlayıp bunu yerli imalata kazandırmak. Bina çatılarına güneş pillerinin daha sonradan ilave edilmesi maliyetli ve yalıtım sorunlarını da beraberinde getirirken, bu sorun çatıya entegre fotovoltaik güneş piliyle gideriliyor. Bunun yapımı için vakum infüzyon sistemi kullanılarak, yüzde 45 maliyet tasarrufu sağlanıyor .
Kaynak: İHA