Bursa Valisi Harput 1.Etap evleri'nin açılışını yaptı

''15. Cumalıkızık Ahududu Şenliği''nde ''3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık Projesi'' kapsamında, restorasyon çalışmaları tamamlanan 1. Etap Evleri'nin açılışı gerçekleştirildi.

Merkez Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık köyündeki şenlik, mehter takımının gösterisiyle başladı.

Ardından aşıklar, sazları eşliğinde atışma yaptı.

Şenliğe katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Cumalıkızık köyünün, Bursa ve Türkiye için önemli bir değer olduğunu ifade etti.

Tarihi dokusu bozulmadan bugüne kadar gelen Cumalıkızık'ın bundan sonra yaşatılması için atılan adımların çok önemli olduğunu belirten Harput, ''Bu türlü şenliklerle, Cumalıkızık adı daha da duyuruluyor. Ayrıca 1. etabı tamamlanan restorasyon çalışması ile Osmanlı'nın en eski köylerinden olan Cumalıkızık gelecek nesillere özünü bozmadan miras kalacaktır'' dedi.

Programda konuşan Yıldırım Belediyesi Özgen Keskin, Osmanlı döneminden kalan Cumalıkızık köyünün, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri gibi birçok özelliği bir arada barındırdığını ifade etti.

Cumalıkızık köyünün adeta açık hava tarih müzesi olduğunu dile getiren Keskin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Cumalıkızık'ta geleneksel hale getirdiğimiz Ahududu Şenliği her yıl daha kalabalık ve eğlenceli geçiyor. Cumalıkızık'ı yaşatmak için elimizden geleni sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Bunun için de köyde restorasyon çalışmalarımızı başlattık. Bugün şenlik kapsamında, restorasyonu tamamlanan 1. Etap Evleri'nin açılışını da yapacağız. Cumalıkızık'ı 700 yıl öncesindeki haline getirmek için çalışıyoruz.''

Bunun yanında kentin erguvan, şeftali, kestane gibi kendine özgü ürünlerinin bulunduğunu ifade eden Keskin, ahududunun da bu ürünler arasına girebileceğine işaret etti. Ahududunun tanıtılması için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Keskin, bu nedenle yarışma düzenlediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, ''En İyi Ahududu Yarışması''nda Halit Çetin birinci, Yiğit Çetin ikinci, Melek Çetin üçüncü oldu. Dereceye giren üreticilerden, birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın verildi.

Birinci olan Çetin'e ödülünü, Bursa Valisi Harput verdi.

Ahududu yarışmasının ardından, 1. etabı tamamlanan restorasyon evlerinin açılışı yapıldı.

Şenliğe, AK Parti Bursa milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Muhabir: Cem Şan / Harun Kaymaz

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA