TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu Terör Mağduru Ailelerle Görüştü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon heyeti, İzmir'de terör mağduru ailelerle görüştü.

TBMM İnsan Hakları ve İnceleme Komisyonu, Sabancı Kültür Merkezi'nde yaptıkları çalışmalar hakkında basın toplantısı düzenledi.

Alt Komisyon Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığını yaptığı, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Mülkiye Başmüfettişi Cem Toker, Yasama Uzman Yrd. Gamze Sıtkı'dan oluşan heyete, görüşmeleri sırasında İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk eşlik etti. İzmir'de 11 ayrı olayı değerlendirmek için gelen komisyon üyeleri, terör ve şiddet olaylarının mağduru 15 kişiyle görüştü. Terör olaylarında hayatını kaybedenlerin arkalarında çok büyük bir boşluk ve travma bıraktığını söyleyen Komisyon Başkanı Bostancı, "İzmir güzel şehir fakat burada da çok acının olduğunu gördüm." dedi.

Bostancı, "Bütün bu görüşmeler neticesinde terörden yaşanılan mağduriyetin çok mahrem, çok özel olduğunu gördük. Birbirine benzeyen birçok acının olduğunu gördük. Bu insanda çok çeşitli duygulara sebep oluyor. Hem şehit vermenin gururu hem de yakını kaybetmenin mağduriyetini yaşıyorsunuz. Bütün bunları yaşamak ondan sonra yepyeni bir hayata geçmek, çok kolay değil. Mesela bir şehit ailesi 4 yıldır siyah giyindiğini söyledi. ” diye konuştu.

Terörün doğurduğu mağduriyetin etkisinin her yerde aynı olduğunu vurgulayan Bostancı, “Türkiye'nin doğusunda batısında herkes çok kötü bir psikoloji içerisinde. Onların duygularını önemsemeden bu çözümü bulamayız. Terörün doğusu batısı olmadığını gördük.” ifadelerini kullandı. Naci Bostancı, "Rapor olarak önerilerimizi sıralayacağız. Çözüm paketi yükümlülüğümüz yok. Bizim yapacağımız terör mağdurlarının mahrumiyetini ortaya koymak. Amacımız teröre çareyi nasıl buluruz değil terörün doğurduğu mağduriyeti tespit etmek. Asıl yaptığımız terörün mağduriyetin insani ve toplumsal mağduriyetini ortaya koymak." şeklinde konuştu.

Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ise terörün onca acılarına rağmen Kürt ve Türk'ün birbirinden ayrılmak istemediğini gördüklerini vurguladı. Metiner, “Halk arasında herhangi bir düşmanlık yok. Bunu görmüş olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Terör şiddet ve mağdurlarına yönelik çalışmaları kapsamında Batman, Tunceli, Diyarbakır, Siirt, Denizli ve Aydın'ın ardından hafta sonu İzmir'e gelen heyet, görüşmelere Manisa'da devam edecek .