Yunanistan'da Hükümet Pazarlıkları Bugün Tamamlanabilir

Yunanistan’da Pazar günü yapılan seçimlerden sonra hükümet kurma görevini alan Yeni Demokrasi (YDP) lideri Antonis Samaras’ın çabalarının bugün meyve vermesi bekleniyor.

Dün akşam bir araya gelen YDP, PASOK ve Demokratik Sol Parti’den (DİMAR) kurmaylar, program ve isimler üzerinde çalıştı. 3 partiden yetkililer, 4 saat boyunca kurulacak koalisyon hükümetinin programı ile hükümette nasıl bir paylaşım yapılacağına ilişkin görüş alışverişi yaptı. YDP sözcüsü Yannis Mihelakis, “müzakerelerde yakınlaşma bulunduğunu” açıkladı.

PASOK lideri Evangelos Venizelos ile DİMAR lideri Fotis Kuvelis’in kurulacak hükümetin programına ilişkin Samaras’tan yazılı taahhüt şartını öne sürdükleri ifade ediliyor. PASOK’tan siyasi isimlerin kurulacak işbirliği hükümetinde yer almasını istemeyen Venizelos’a partinin ağır toplarından itiraz geldi. Bunun üzerine PASOK, sabah 33 vekili ile yapacağı grup toplantısında konuyu masaya yatıracak. Toplantıdan PASOK’un hükümete siyasi yüzler gönderme kararı çıkabileceği kaydediliyor. Uzmanlar, kurulacak işbirliği hükümetinin en az 2 yıl süreyle görevde kalacak şekilde bir planlamayla oluşturulacağı değerlendirmesinde bulunuyor. Yunanistan'da koalisyon hükümetleri tecrübesi bulunmadığı için partiler arasındaki işbirliği koordinasyonunun nasıl sağlanacağı ve ömrünün ne kadar olacağı bilinmiyor. Pazar günü yapılan seçimlerde YDP 129, PASOK 33 ve DİMAR 17 milletvekili çıkarmıştı. 300 üyeli parlamentoda 151 milletvekili ile çoğunluk hükümeti kurulabiliyor. Hükümeti kurmaları beklenen 3 partinin toplam vekil sayısı ise 179 .