CHP’li Özdemir: Cezaevleri Ölüm Evlerine Dönüşmüş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, cezaevlerinin adeta ölüm evlerine dönüştüğünü söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu dün Şanlıurfa Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından Türkiye’deki cezaevleri ile ilgili izlenimini paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, cezaevlerinin kapasitesinin çok çok üstünde tutuklu ve hükümlü barındırdığını ifade etti.

Cezaevlerinin ölüm evlerine dönüştüğünü kaydeden Özdemir, birkaç cezaevinin kapasitesi ve cezaevinde bulunan mahkûm sayısı hakkında bilgi verdi.Özdemir, Şanlıurfa Cezaevi'nde 13 kişinin öldüğü C-15 koğuşunun normalde 3 kişilik olduğunu ancak arttırılan kapasite ile 6 kişiye çıkarıldığını fakat 18 tutuklu ve hükümlünün kaldığını ifade etti.

Mardin Cezaevi'ndeki bayan koğuşunda yaşanan drama da dikkat çeken Özdemir, 20 kişilik koğuşta 60 bayanın kaldığını ve hepsinin sadece bir tuvaleti kullanıldığını söyledi.

Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan olayı çözümlemeye çalıştıklarını kaydeden Özdemir, “Yangının çıkış nedenini belki tespit edemedik ama cezaevleri yaşanılacak koşul olmaktan çıkmış vaziyette. Adeta oralar cezaevi değil ölüm evi, tutsak evine dönüşmüş durumda. 40 derece sıcaklıkta 18 kişinin birlikte kaldığı aynı tuvaleti kullandığı bir koğuştan bahsediyoruz. Bu tablo doğru değil. “