Erdoğan: Suriye Konusunda Süreci Dışişleri Bakanlarımız Yürütecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanları’na talimat verdiklerini ve sürecin bundan sonra bakanlar üzerinden işleyeceğini söyledi.

G20 Zirvesi kapsamında Putin ile görüştükten sonra kaldığı Sheraton Oteli’ne gelen Erdoğan, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, “Şimdi sayın Putin’le bizim yaptığımız görüşme geleceğe yönelik neler yapabiliriz bu istikamette oldu. Şu anda bu akşam net açık olarak sayın Putin dışişleri bakanına ben de kendi dışişleri bakanıma görevleri verdik. Bundan sonraki süreci dışişleri bakanları müşterek olarak çalışmaları yürütecekler. Bu arada doğrudan komşular diyebileceğimiz ülkelerle veyahut da daha önce alınmış olan bir karar var biliyorsunuz o kararda da Birleşmiş Milletler, Arap Ligi bu işin içindeydi onlarla beraber tekrar bu sürecin sürdürülmesine yönelik adımlar atılabilir. Yarın da sayın (ABD Başkanı) Obama’yla görüşeceğiz. Onların bugün Putin’le yapmış oldukları görüşme de var. Onun da ortak açıklamaları olmuş. Kendileriyle görüştükten sonra neler yapabileceğimizi ne gibi adım atabileceğimizi görüşebileceğiz” dedi.

Zirveyi de değerlendiren Erdoğan, “Bugün şimdi zaten tabi birinci oturumu yaptık. Sabah B20 toplantısını yaptık. Orada dünyadaki gerek en önemli şirketlerin gerekse uluslararası kuruluşların yöneticileriyle bir araya geldik. Onlarla G20-B20 şeklinde müşterek bir çalışma söz konusu. Bir tarafı işin siyasi boyutunu diğeri uygulama boyutunu ele alıyor. Bugün daha çok özellikle Yunanistan ispanya İtalya buralardaki son gelişmelerin değerlendirilmesi oldu. Para birimleri üzerinde biraz duruldu bunların konuşmalarını görüşmelerini yaptık ve şu anda da yarın ağırlıklı olarak öyle zannediyorum ki yatırım ve ticaret ve istihdam üzerinde daha çok duracağız. Yarınki oturumlar G20’nin daha belirleyici oturumları olacak diye düşünüyorum çünkü ağırlıklı olarak yarınki oturumlarda gündemleri görüşme fırsatımız olacak” ifadelerini kullandı .