Lapseki'de ''27. Kiraz Festivali''

Lapseki'de bu yıl 27'incisi düzenlenen kiraz festivali etkinlikleri kapsamında ''Tarım semineri'' düzenlendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lapseki Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Soyergin, Çınar altında düzenlenen seminerde slayt eşliğinde üreticilere, kirazda bitki besleme sorunları ile gübreleme programını anlattı.

Bol ve kaliteli bir ürün elde etmek için toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre, uygun zamanda, uygun formda topraktan veya yapraktan gübreleme yapmak gerektiğini belirten Soyergin, topak ve yaprak hastalıkları hakkında da bilgi verdi.

Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve kükürdün makro besin elementleri, demir, çinko, bakır, mangan, bor, molibden ve klorürün ise mikro besin elementleri olduğunu dile getiren Soyergin, bitkideki azot noksanlığından kaynaklanan zararın, genellikle yaşlı yapraklarda görüldüğünü ifade etti.

Soyergin, şöyle dedi:

''Yaşlı yapraklar esmerleşir ve kuruyup erken dökülür. Sürgünler kısa ve ince kalır. Çiçek teşekkülü iyi olmaz çiçek sayısı azalır. Çiçekler küçük ve renkleri bozuktur. Kökler sürgünlere oranla daha uzundur ve yan kök teşekkülü azdır. Bitkilerde tohum ve meyve de azalmaktadır.''

Seminere, Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, Muhtarlar Derneği Başkanı Seyfettin Turan ve üreticiler katıldı.

Muhabir : Lapseki / Fikriye Susam Uyar

Yayıncı : Haluk Yüksel
Kaynak: AA