'İzmir, Sağlık Temasıyla Sıçrama Yapacak'

Uluslararası Akdeniz Konferansı’nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı ile 171 bin hektarlık yarımada bölgesini sağlık konusunda kümelendirmeye çalıştıklarını belirterek, “Bu proje, kümelenme konusunda tüm dünyaya örnek olabilir.” dedi.



İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), TCI Network, Ege Üniversitesi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle düzenlenen “Akdeniz Bölgesinde Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Kümelenme” temalı konferans, Swissotel Grand Efes’te başladı.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Kocaoğlu, kümelenme konusunda yürütülen çalışmaların üretimi ve pazarı teşvik edeceğini belirterek, yerel yönetim olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. İzmir’in Akdeniz’e yönelik hedef ve projelerini özetleyen Kocaoğlu, kümelenme konusunda şehrin, EXPO sürecinde belirlenen “Herkes İçin Sağlık” temasıyla çok önemli bir sıçrama yapacağını söyledi: “EXPO 2015 sürecinde olduğu gibi EXPO 2020 adaylığı sürecinde de sağlık temasıyla İzmir’e kazandırmaya çalışıyoruz.”

Merkezi Barselona’da bulunan, bütün dünyadan kümelerin, kalkınma ajanslarının, ilgili kurumların ve akademisyenlerin üye olduğu TCI Network’ün Yönetim Kurulu Üyesi Alberto Pezzi ise kümeler çok popüler hale geldiğinde, kümelenme yaklaşımının bölgelerin rekabet edilebilirliklerini geliştirmek için kullanıldığını belirtti.

TCI ağının 15 yıl önce kurulduğunu kaydeden Pezzi, Akdeniz’de daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu, bu konferansın ekonomik ve sosyal küme gelişimine destek sağlayacak bir adım olduğunu söyledi.

İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can da 2011 yılında TCI’ye üye olduklarını, kalkınma ajansı olarak amaçlarının, uluslararası tanınırlığa sahip olmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ve İzmir’in tanıtımı için uluslararası organizasyonların İzmir’de olmasını istediklerine dikkat çekerek, kümelenme konusunda da şehirde önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Havacılık, iklimlendirme-havalandırma-soğutma ve gıda sektörlerinde kümelenme çalışmaları yapıldığının, bu konferans aracılığıyla yurtdışından gelen misafirlerin tecrübe ve bilgilerinden faydalanabileceklerinin altını çizdi.Konuşmaların ardından TCI Yönetim Kurulu Üyesi Pezzi, “Kümelerin Değişen Rolü” konulu bir sunum yaptı .