Diyarbakır Smmm Odası Başkanı Azizoğlu Açıklaması

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erkan Azizoğlu, ücret tarifesinin yayınlanmasının meslek örgütüne bırakılması gerekiğini savundu.

Azizoğlu, yönetim kurulu üyeleri ile odada düzenlediği basın toplantısında, 3568 sayılı meslek yasalarının kabul edilişinin 23. yıl dönümünde 'vicdan muhasebesi' talebinde bulunduklarını söyledi.

Akademik bir mesleğin mensupları olarak, yıllardır kurum ve kuruluşların gerçek ve tüzel kişilerin, devletle kurduğu vergi finans ilişkilerinde aktör rolü üstlendiklerini ifade eden Azizoğlu, ''Bizler, meslekte vicdanı, hem de hukuksal ağır sorumluluklarla gecemizi gündüzümüze katarak, ülkenin sosyal ve ekonomik gelişiminde elimizi taşın altına koyduk. Oysa bugün, çatı örgütümüz TÜRMOB ve ülkemiz genelinde 83 il ve ilçede örgütlü odalar olarak, mesleğimizin artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini gördük'' dedi.

Azizoğlu, Yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde denetim yapacak kurum ve müşavirlerden fahiş tutarlı ruhsat harçları talep edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Mesleğin her aşamasında getirilen yüksek harçlar meslek mensubunu adeta cezalandırarak, denetim tekellere yani uluslararası şirketlere bırakılmasına sebep olacaktır. Ülkemizde yüz binlerce KOBİ'ye bağımsız denetim hizmeti vermeye hazır olan meslektaşlarımızın önü kesilmemelidir. Denetim sürecinde yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri kaldırılmalıdır. Bilgi amaçlı bildirimlerden alınan özel usulsüzlük cezaları kaldırılmalıdır. E-beyanname şifresi mükelleflere değil, meslek mensuplarına verilmelidir. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalıdır. Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütümüze bırakılmalıdır. Taleplerimiz Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilmiş olup, en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır.''

Muhabir: Meral Özdemir

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA