Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Yeşilay Mersin İl Temsilcisi Ahmet Nas, sigaranın dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye’de ise 120 bin civarında kişinin ölümüne sebep olduğunu belirterek, sigara üretiminin ‘insanlık suçu’ kapsamında ele alınması gerektiğini savundu.

Yeşilay Mersin İl Temsilcisi Nas, ‘31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigara üretiminin ‘İnsanlığa karşı suçlar’ kategorisinde ele alınması gerektiğini belirtti.

Nas, “Küresel bir sorun olan tütün tüketimini kontrol altına almak için 168 ülkenin onay verdiği Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi 2004 yılında da Sağlık Bakanlığımızca imzalanmıştır. Ülkemizde de ciddi sorunlara yol açan ve tüketimi bir hayli fazla olan sigaraya ve zararlarına karşı böylece önemli çalışmalar yapılmış, gerekli kanun ve mevzuatlar işleme alınmıştır. Atılan bu önemli adımlar sonucunda ülkemiz ‘Dumansız Hava Uygulaması’ ve ‘sigara yasağı’ düzenlemeleri ile bu konuda sayılı ülkeler arasında yerini almıştır” dedi.

Günümüzde gelişmiş ülkelerin birçoğunun tütün ürünlerinin tüketimindeki zararları engellemek için gerekli önlemleri aldığını belirten Nas, “Birçok sigara markasına ev sahipliği yapan Amerika’da dahi dünyaya örnek teşkil edecek çok etkin önlemler alınmıştır. Yine aynı şekilde diğer gelişmiş ülkelerde de kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmış, kamuya açık alanların çoğunda da yine aynı şekilde sigara yasağı getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Nas, Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak 92 yıldır verdikleri mücadele kapsamında Türkiye’de tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için yaptıkları etkinlikler çerçevesinde sigara yasağı konusunda daha fazla önlem alınmasını savunduklarını dile getirdi.

Türkiye’de sigara bağımlılığından dolayı yetişkin nüfusun üçte birinden fazlasının tütün kullandığının altını çizen Nas, “Bu oran kadınlarda da bir hayli fazladır. Aynı şekilde erkek kullanıcılarının yüzde 90’nı günde en az bir paket sigara tüketmektedir. Genç nüfusumuzda da sigara kullanım yaşı oldukça düşmüş durumdadır. Yaşları 13-15 arasındaki genç nüfusun yüzde 6,9’u sigara bağımlısıdır. Tüm bunların neticesinde ülkemizde tütün ürünlerinden dolayı ortaya çıkan kanser hastalıkları her yıl ortalama yüzde 6 oranında artmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Nas, dünyada her yıl 6 milyon civarında kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiği gerçeğini göz önüne aldıklarında meseleye küresel ölçekte nasıl yaklaşım sergilenmesi gerektiğini daha iyi anlayabileceklerini kaydetti.

Sigara endüstrisinin her yıl milyarlarca dolar para kazandığı belirten Nas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu acımasız çarkın içine çekilen insanlar, bir türlü bırakamadıkları, bağımlı hale getirildikleri bu kötü alışkanlığın bedelini canlarıyla ödüyor. Hedefimiz sigara kullanıcıları değildir. Bu zararlı maddeyi piyasaya süren ve sigara yasağına karşı mücadele eden tütün endüstrisidir. Tütün şirketlerinin oluşturduğu politikaları teşhir etmek ve halkı bu konuda uyarmak bizim en önemli vazifelerimizden biridir. Bu vazifemizi ifa ederken de aydınlarımızın ve basın kuruluşlarımızın desteğini yanımızda göreceğimize inanıyor, bu vesileyle ‘31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nü kutluyoruz.”
Kaynak: İHA