Almanya'da Uyum Bakanlıkları Arasında Uyumsuzluk Var

Alman Vakıfları Uyum ve Göç Bilirkişi Konseyi (SVR), Almanya’nın federal devlet yapısının uyum konusunda engel teşkil ettiğini öne sürdü.

Konsey, eyaletlerin bireysel uygulamalarının yerine uyum politikalarının koordineli yürütülmesini ve bir master plan geliştirmesini önerdi. Yeşiller Meclis Grubu Uyum Sözcüsü Memet Kılıç ise federal düzeyde müstakil Uyum Bakanlığı talep etti.Alman Uyum Bilirkişi Konseyi, federal, eyalet ve belediye yönetimlerinin uyum konusunda yeterli derecede koordineli çalışmadığını 2012 Faaliyet Raporu’nda açıkladı.

Her eyaletin kendine has bireysel uygulamaları verimliliği düşürdüğüne dikkat çeken SVR, acilen daha iyi koordinasyon, işbirliği ve iletişim ağı oluşturmayı önerdi. Raporda çok sayıdaki bireysel uygulamaların uyum politikaların başarısını engellediğinin altı çizildi. SVR Başkanı Klaus Bade, “Federalizm ile uyum politikalarının kesiştiği noktada bir master plan eksik.” diyerek uyum politikalarındaki eksikliğe dikkat çekti.

SVR uzmanlarına göre siyasi aktörler kendi siyasi hedefleri doğrultusunda uyum politikası yürütüyor. Belediyeler düzeyinde pragmatik uyum politikası yürütüldüğünü belirten uzmanlar, uyum politikaları gerçekleştirme konusunda belediyeler çoğu zaman yalnız bırakıldığının altını çizdi. Uzmanlar, belediye, eyalet ve federal düzeyde koordineli çalışma yapılırsa sinerji etkisi oluşacağını belirtti.

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili, Meclis Grubu Göç ve Entegrasyon Sözcüsü Memet Kılıç, Almanya’nın daha koordineli ve tüm eyaletlerdeki bakanlıklarla işbirliği içinde hareket edecek bir Federal Göç Bakanlığı’na ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kılıç, şunları söyledi: “Şu anki haliyle Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı bu beklentileri karşılayamıyor. Tüm yurtta kamu hizmetlerinde koordineli bir biçimde kültürler arası açılımın sağlanması gerekmekte. Bu açılıma tüm resmi dairelerde ve kuruluşlarda asgari düzeyde kültürler arası becerilerin geliştirilmesi de dâhil olmalı.” Daha fazla göçmen kökenli çalışanın işe alınmasının, buralarda hizmet alanlara yönelik yeni bir vizyon geliştirilmesine de katkıda bulunacağını ifade eden Kılıç, "Çünkü göçmen kökenli kişiler kültürler arası iletişimde gereken dil ve kültürel becerilere çoğu zaman sahipler.” dedi .