Milli Bayramların Kutlama Değişikliğine Eğitimcilerden Destek

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, bayram kutlamalarında yeni bir döneme girildiğine dikkat çekerek, yeni düzenlemenin kutlamalara çağdaş bir form kazandırdığını söyledi.

Milli Bayramların Kutlama Değişikliğine Eğitimcilerden Destek

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan DES Genel Başkanı Avcı, son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan resmi bayram kutlamalarıyla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığını ifade ederek, ulusal ve resmi bayramlar ile kurtuluş günleriyle ilgili yönetmeliğin çok başlılığı ortadan kaldırdığını belirtti.

Resmi bayram kutlamaları ve kurtuluş günleriyle ilgili törenlerin daha önce 3 ayrı yönetmeliğe göre yapıldığını ve bu durumun karmaşaya ve sıkıcı rutin tekrarlara neden olduğunu söyleyen Avcı, “Öğretmenler, memurlar, askerler, kamu yöneticileri ve binlerce öğrenci birbirinin tekrarı, sıkıcı ve şekilci törenlerin mobilize edilmiş hazır tören kıtası olarak kullanılıyordu. Yeni yönetmelikle ulusal ve resmi bayramlarımızın üzerindeki ölü toprağının kalkacağını, içerik ve ruh yönü güçlü sivil ve katılımcı bir form kazanacağını düşünüyorum.” dedi.

Yeni yönetmeliğin geç kalınmış doğru bir adım olduğunu kaydeden Gürkan Avcı, “Milli bayram ve kutlamalarımızın sıkıcı, statik ve militarist törenler görüntüsünden kurtularak her vatandaşımızın katkı ve iştirakine açık çağdaş bir anlayış kazanması gerekiyordu. Yeni yönetmelik bayram kutlamalarına sade ve öz bir ruh kazandıracaktır. Bilimsel toplantılarla, konferans, sergi ve yarışmalarla, tiyatro ve konserlerle zenginleştirilmiş, devleti değil halkı merkezine almış bir kutlama anlayışı daha çağdaş ve katılımcı bir bayram havası kazandıracak.” ifadesini kullandı.

12 Eylül 1980 tarihinden itibaren değişik gerekçelerle kutlamalara bir takım eklemeler yapıldığını ve giderek maliyeti artan ve özellikle de eğitimi olumsuz yönde etkileyen sonuçlar doğurmaya başladığını dile getiren Avcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yeni düzenlemeyi demokratik, bilimsel ve pedagojik bir adım olarak görüyor ve destekliyoruz. Yeni uygulama, simgelerimizi kutlama tarzında Cumhuriyet’in ruhuna uygun bir düzenlemedir." Eğitimdeki değişiklikleri demokratik, sivil ve bilimsel eğitim sistemini tesis etme adına önemsediklerini belirten Avcı, “Artık 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim ve 30 Ağustos kutlamaları halka iniyor, bayramları halk sahiplenecek ve halk kutlayacak. Bayramlar statlardan kurtulup caddelere, okullara, halka inecek. Bayram ve törenlerimiz şekil yerine öze, hamaset yerine işin ruhuna hitap eden çağdaş ve sivil kutlamalar haline gelecek. Bayramlarımız, bürokrat ve kamu görevlileriyle doldurulmuş statlar yerine okullara, cadde ve sokaklara inen ve halkla iç içe kutlanan yeni bir döneme giriyoruz. Önemli olan statlar değil 19 Mayıs ruhudur, 30 Ağustos heyecanıdır." değerlendirmesini yaptı .