Başkent'te 'Mavi At'lı Eylem

Şizofreni Dernekleri Federasyonu üyeleri, şizofreni hastalığına dikkat çekmek için ‘Mavi At Hep Koşsun’ yürüyüşü düzenledi.

Çağdaş Sanatlar Merkezi önünde toplanan grup üyeleri, ‘Ruh sağlığı yasası hemen şimdi’, ‘Şizofreni tedavi edilebilir’ dövizleri taşıdı. Grup daha sonra yanlarında taşıdıkları özgürlüğü temsil eden mavi renkli maket at ile Kuğulu Park’a yürüdü. Yürüyüşe, şizofreni hastalarının yanı sıra, aileleri, Doktorlar, tıp fakültesi öğrencileri ve gönüllüler destek verdi. Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, burada yaptığı açıklamada, şizofreninin, duygularda ve düşüncelerde bozukluklara sebep olan önemli bir ruh hastalığı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın şizofreni hastalarına yönelik çalışması olduğunu ifade eden Soygür, ancak bu çalışmaların yetersiz olduğunu belirtti.

Ruhsal sağlığı bozuk olanların sesinin duyulmasını isteyen Soyür, “Dünyada yaklaşık 51 milyon, Türkiye’de ise 700 bin şizofreni hastası bulunmakta. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu hastalık dünyada yeti yitimine yol açan 10 hastalık arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından göstericiler ellerinde taşıdıkları balonları havaya uçurdu .