Çorum Belediye Meclisi, Parkın Adını ''yunus Emre'' Olarak Değiştirdi

Çorum Belediye Meclisi, ''Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'' parkının adının, ''Yunus Emre'' olarak değiştirilmesine karar verdi.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü başkanlığında yapılan belediye meclisi toplantısında, gündemdeki çeşitli maddeler ele alındı.

Çarşı Mahallesi'nde inşa edilen parka İskilipli Atıf Hoca'nın adının verilmesine ilişkin maddenin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Grup Başkanı Sadık Örgel, parti olarak kentin muhtelif yerlerine isimleri verilecek kişilerin seçiminde hassasiyet gösterilmesini istediklerini söyledi.

Belediye meclisi üyelerinin kararlarının önemsenmediğini savunan Örgel, ''Parkın adını verdiniz, açılışını yaptınız. Siz burada yer alan 31 kişiye 'siz kim oluyorsunuz' diyorsunuz. Dayatmayla istediğinizi yaptınız'' dedi.

Konuşmanın ardından Örgel ve diğer CHP'li üyeler, oylamaya katılmayacaklarını belirterek toplantıyı terk etti.

Aynı gündem maddesi kapsamında Bahçelievler Mahallesi'ndeki Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı'nın adının değiştirilmesi için teklif sunan AK Parti grubundan İsmail Akgöz ise önde gelen hukukçulardan Çorumlu Ordinaryüs Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun, 27 Mayıs darbesinin önemli aktörlerinden olduğunu savundu.

Velidedeoğlu'nun, Cemal Gürsel'in emriyle 1961 Anayasası'nı hazırlayan akademisyenlerin içinde yer aldığını belirten Akgöz, şöyle devam etti:

''Velidedeoğlu, 27 Mayıs darbesinin önemli aktörlerindendir. Öyle ki 27 Mayıs'ın ertesi sabahı, Cemal Gürsel tarafından Ankara ve İstanbul üniversitelerindeki hukuk fakültelerinin öğretim üyeleri kabul edilmiştir. Akademisyenlerden yeni bir anayasa hazırlamaları istenmiştir. Bu ekibin içinde yer alan hemşehrimiz, 'emredersiniz' diyen nadir kişilerdendir. Halbuki bir kişinin isminin yaşatılması ve nesilden nesile geçmesi için, haksızlıkla, hukuksuzlukla ve darbelere karşı verdiği mücadeleyle anılması gerekir... Sırf Çorumlu diye, darbelerin anasına analık eden bir kişinin isminin hafızalarda yaşatılmasını istemiyoruz.''

-Parkın adı ''Yunus Emre'' olarak değiştirildi-

Belediye Başkanı Külcü de Türkiye'nin 9 yıldır bir değişim yaşadığını ancak tam olarak demokrasiye kavuşamadığını ifade etti.

Belediye olarak Türkiye'nin yaşadığı sürece katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirten Külcü, ''CHP'li arkadaşların belediye salonunu terk etmesine alışık değiliz ancak zaten parlamentoda sık sık terk edip gidiyorlar. Bizler Atıf Hoca'ya kendi çapımızda iade-i itibarda bulunduk. TBMM de Atıf Hoca'nın soyadı üzerindeki idam kararını kaldırır inşallah'' diye konuştu.

Daha sonra yapılan oylamada, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı'nın adının Yunus Emre Parkı olarak değiştirilmesi oy çokluğuyla kararlaştırıldı .
Kaynak: AA