Bm Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İchet’i Ziyaret Etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Uluslararası Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi'ni (ICHET) ziyaret etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı'nın bir projesi olan ve 2004 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteği ile İstanbul’da Kurulan ICHET'i ziyaret etti.

Ziyaret Sırasında Genel Sekreter Ban Ki-Moon’a, eşi Bayan Ban ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti.

Genel Sekreter Ban Ki-Moon ve beraberindekiler, ilk olarak merkezi dolaştı. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin sonunda Genel Sekreter Ban Ki-Moon, beraberindekilerle birlikte, merkezin bahçesinde rüzgar ile güneş enerjisi kullanarak temiz hidrojen üreten ve kullanan 'Eko Karavan'a bindi ve yetkililerden bilgi aldı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a, Eko Karavan'da Türk kahvesi ikram edildi. Genel Sekreter'in Türk kahvesini beğendiği gözlendi.

Ban Ki-Moon, daha sonra hidrojen ile çalışan yakıt pilli yolcu taşıma aracına bindi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da eşlik ettiği Genel Sekreter, iki kişilik araçla bahçede tur atarak basın mensuplarına görüntü verdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon son olarak, kurşun akülerin yerine çevre dostu hidrojen yakıtı ile çalışan Hidrojen Yakıt Pilli Forklift aracını da başarıyla kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, programın sonunda basın mensuplarına açıklamada bulundu. Konuşmasına Türkçe konuşarak ve ‘nasılsınız’ diyerek başlayan Genel Sekreter, "‘Hidrojen enerjisi küresel ısınmaya karşı çok önemli bir unsurdur. Hidrojen enerjisi taşımacılığa yardımcı olabilir. Nitekim biz bunu test ettik. Hidrokarbon enerjisi gelecek zamanda dünyaya gerekli olacak" dedi.

Hidrojenin sürdürülebilir enerjiler arasında çok önemli bir yeri olduğunu sözlerine ekleyen Ban Ki-Moon, "Hidrojen ile 90 kilometre hızla gidebilmek çok etkileyici bir durumdur" dedi.

Kaynak: İHA