Astım Dünyada 300 Milyon Kişiyi Etkiliyor

Türk Toraks Derneği, Dünya Astım Günü’nde, toplumda yaygın olarak görülen astıma bir kez daha dikkat çekti.

Dernek , hastalığın erken evrelerde tespit edilmesi ve kontrol altına alınabilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak , düzenleyecekleri etkinliklerde bunun üzerinde duracaklarını söyledi .

Kronik bir solunum yolu hastalığı olan ; tekrarlayan nefes darlığı , hırıltı , göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astım , tüm dünyada 300 milyon kadar insanı etkilediği tahmin ediliyor . Türkiye’de ise yaklaşık her 12 - 13 erişkinden biri ve 7 - 8 çocuktan biri astım hastası . Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artıyor . Tüm dünyada astımdan yılda ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin ediliyor . Hastalığın kronik ve değişken özelliği , astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olduğuna dikkat çeken Türk Toraks Derneği , yaptığı açıklamada şunlara değindi : “Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastalar hekime başvuruda geç kalmakta ve hastalıkları ilerleyebilmektedir .

Oysa uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir . Bu yıl Dünya Astım Günü’nde tüm dünyada ve ülkemizde , geçen yılda olduğu gibi “Astımınızı kontrol edebilirsiniz” ana temasının işlenmesine devam edilecektir . ” Astım hastası için kontrol altında olmak şu sebeplerin yapılması anlamına gelmektedir ; gündüz astım yakınması bulunmaması , gece astım nedeniyle uyanmama , hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması , nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması , günlük işlemlerini engellenmeden yapabilmesi . Dünyada ve Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmakta olduğunu açıklayan Türk Toraks Derneği , çabalarıyla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında alan hasta sayısı artmakta olduğunun altını çizdi .
Kaynak: İHA