Simav’da Çileği Dolu Vurdu

Kütahya Simav’da ihracata yönelik çilek üretimi yapılan Koyunoba köyünde etkili olan dolu, yüzde 70’lere varan hasara sebep oldu.

Simav’da Çileği Dolu Vurdu
Geçtiğimiz günlerde yarım saate yakın yağan dolu köyün yüksek kesimlerindeki 300 dekar civarındaki hasat dönemindeki çilek tarlalarını yerle bir etti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın desteğiyle yetiştirdikleri kendine has aroması, rengi ve iriliği ve kokusu ile ünlü çilekleri İstanbul’daki firmalar aracılığı ile Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini dile getiren Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulunmak üzere gittiği Koyunoba köyünde karşılaştığı manzara karşısında şoke uğradığını söyledi.

Köylünün dolu yüzünden yaklaşık 2 milyon liralık zarar tespit ettiğini ifade eden Başkan Bütüner, “Üzülerek öğrendim. Üreticiler ürünlerini sigortada yaptırmamış. Devletten bu hususta yardım bekliyorlar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından aldıkları kredilerin taksitlerinin ertelenmesini bekliyorlar” dedi.

Köy Muhtarı ve aynı zamanda çilek üreticisi Ali Akkuzu, “24 Mayıs Perşembe günü öğleden sonra yarım saati aşkın bir süre yağan fındık büyüklüğündeki dolu çileklerimizle birlikte bir yıllık umutlarımızı da alıp götürdü. 300 dönümlük bir alandaki çilek tarlalarımız yerle bir oldu. 100 ton civarındaki ürün rekoltemizin yüzde 70’i hasara uğradı. Üstelik İstanbul’daki firmalar ile de anlaşmalar yapmıştık. Şimdi tam hasat zamanı başımıza gelenler tam bir felakat oldu. Devletimiz başta olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan kredilerimizin ertelenmesini bekliyoruz” dedi.

Üretici Süleyman Yıldıztekin, “Çilek bizim tek geçim kaynağımız. Onu da dolu vurdu. Bir yıldır bu günleri bekliyorduk. Her şey Allah’tan geliyor. Ancak bu hususta bize üretim desteği sağlayan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan kredi taksitlerimizi ertelemesini bekliyoruz” dedi.

Üretici Mehmet Bülke, “Geçen yıllarda olduğu gibi İstanbul’daki aracı firmalarla anlaşma yapmıştık. Çileğimizi kilosunu 2.5 TL’den satmıştık. Şimdi hasat zamanı. Çileğimizi almak için gelenler oldu. Eli boş döndüler. Çaresizlikten tarladaki dolunun az hasar verdiği çilekleri toplayıp harçlıklarımızı bari çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Dolu zararından üreticiler gibi kendilerinin de nasiplerini aldıklarını ileri süren köylü kadınlardan Atike Kaymak, “Geçen yıl şarkılar türküler eşliğinde topladığımız çilek nedeniyle harçlığımızı çıkarıyorduk. Şimdi işsiz kaldık. Dolu üretici ile birlikte bizi de vurdu” dedi.

Hatice Ceylan, “Dolu üreticiyi de biz çilek toplayıcıları da perişan etti. Üretici çilekten oldu, bizde yevmiyeden olduk. Hep birlikte üzüntülüyüz” dedi.

Kaynak: İHA