Türk Fizikçi Altınpınar: Cern Deneyi Kainatın Başlangıcına Yolculuk

Norveç Bergen Üniversitesi'nde akademik hayatına devam eden ve İsviçre'de yapılan CERN deneyinde görev alan fizik doktoru Sedat Altınpınar, Konyalı bilim meraklılarına, deneyi yapan bilim adamlarının, kâinatın oluşumundaki sırrı öğrenme, oluştuktan hemen sonraki halini keşfetme peşinde olduğunu anlattı.

Konya Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER)'nin davetlisi olarak Konya'ya gelen Dr. Sedat Altınpınar, İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılan Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi (CERN) deneyi ile ilgili konferans verdi. Konya merkez Bera Otel'deki konferansın açış konuşmasını yapan SAMEDER Başkanı Dr. Fethi Demir, 12 Avrupa ülkesinin 1954 yılında kısa adı CERN olan Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi'ni kurduğunu aktardı.Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin kurduğu konseye üye olarak katıldığını belirten Dr. Fethi Demir, "CERN Türkiye'nin üyeliğini onayladı. Türkiye iki yıla kadar Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi'nin asli üyelerinden biri olacak." dedi.

"CERN'in İsviçre'nin Cenevre şehrinde yaptığı 'büyük patlama' deneyi ile kâinatın oluşum sırları keşfedilmeye çalışılıyor." diyen Dr. Demir bu çabanın ilahiyatçıların da dikkatini çektiğini kaydetti.

Dr. Demir, "CERN Başkanı Prof. Dr. Rolf Dieter Haus ekim ayında bilim adamlarıyla ilahiyatçıların bir araya gelerek kâinatın başlangıcındaki esrarı anlamaya yönelik ortak dil geliştirmeye çalışacaklarını açıkladı." dedi.

CERN Başkanı Prof. Haus'un, "Kâinatın esrarının yüzde 95'i daha öğrenilemedi." sözlerini nakleden Dr. Demir, konuşmasını, "Türkiye olarak keşfedilmeyi bekleyen yüzde 95 sırrın anlaşılması, öğrenilmesi çalışmalarına katkıda bulunmalı, keşiflere imza atarak gelecek kuşaklara onurlu, değerli bir miras bırakmalıyız. Bunun için eğitim öğretime özel önem vermeli, çocuklarımızın iyi birer bilim adamı olarak yetişmesine çalışmalıyız." diyerek tamamladı. Dr. Fethi Demir'in konuşmasının ardından konferansa başlayan fizik doktoru Sedat Altınpınar, CERN deneyinin 'kâinatın başlangıcında ne vardı?' sorusunun cevabını aramak amacıyla yapıldığını söyledi.

Bütün dünyanın ilgisini çeken 'büyük patlama' deneyinin hızla devam ettiğini anlatan Dr. Altınpınar, "Yerin 100–150 metre altında açılan 27 kilometrelik tünelde kâinatın ilk oluşumundan hemen sonraki halinin nasıl olduğu keşfedilmeye çalışılıyor. Deneyle maddenin en küçük parçacığının ne olduğu öğrenilmeye çalışılıyor. Deney halen devam ediyor ve deney ekibi daha henüz yolun başında. Bilim merakıyla hareket eden CERN deney ekibi bu süreçte, her an kaydedilen yeni keşiflerle kâinatın esrarını çözmeye çalışacak." şeklinde konuştu.

Bilimin olumsuz ihtimalleri düşünerek keşifler yapmaktan geri durmayacağını vurgulayan Dr. Altınpınar, magazinleştirilme gayretlerinin CEN deneyini engellemeyeceğini kaydetti.

CERN deneyinde görev alan Türk bilim adamlarından biri olan Dr. Sedat Altınpınar, konferansın sonunda dinleyicilerin meraklı sorularını cevaplandırdı. Dr. Altınpınar soruların deneyle ilgili endişelerde yoğunlaşması üzerine, deneyin ancak mikroskopla görülebilen mikro âlemde yapıldığını ve herhangi bir aksiliğin makro alemde etkisinin olmayacağını söyledi.