Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri'deki Hain Saldırıyı Değerlendirdi

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki patlamaya ilişkin soru üzerine Gül, terörün yüzyılın en büyük belası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri'deki Hain Saldırıyı Değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü önündeki patlamaya ilişkin, insanların düşüncelerini ifade edebildiği bir ortamda terörün var olması ve teröre destek olunmasının üzücü olduğunu belirterek, ''Bütün kan, bu kadar şiddete rağmen ve her ülkenin güvenlik adına demokratik standartlarını daraltmasına rağmen bunun tam tersini yapan Türkiye'dir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD ziyareti kapsamında teknoloji merkezi Silikon Vadisi'ndeki ''twitter''ın merkezini ziyaretinin ardından, TRT Haber'in ''Sosyal Medya'' programına konuk oldu ve gündemin yanı sıra ''twitter''dan kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki patlamaya ilişkin soru üzerine Gül, terörün yüzyılın en büyük belası olduğunu söyledi. Dünyanın farklı kentlerinde farklı şekillerde terörün kendini gösterdiğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:

''Bizdeki terör maalesef etnik temele dayalı bir terör faaliyeti. Bununla amansız bir mücadele içerisindeyiz. Üzücü olan şey şu; insanların düşüncelerini ifade edebildiği bir ortamda terörün var olması ve teröre destek olunması gerçekten çok üzücü.

Olaydan hemen sonra haberim oldu. Buradan Kayseri Valisi'ni de aradım, bilgi aldım. Hedefleri başka bir yerdi belli ki. Belki büyük kentlere gidip oralarda bazı işler yapmak istiyorlardı. Güvenlik güçleri şüphelenince ve takibe alınca, kendileri de fark edilince artık esas hedeflerine ulaşma imkanları olmadığını anladıklarında maalesef bu olay gerçekleşmiş. Tabii telin ediyorum ve hayatını kaybeden polisimize Allah'tan rahmet, ailesine sabır diliyorum.

Bana gelen bilgiye göre kayıp ikiydi. Diğer vatandaşımıza da aynı şekilde Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Güvenlik güçlerimizin çok teyakkuzda olmaları gerekiyor ve öyleler. Eğer teyakkuzda olmasalardı daha büyük acıyla karşı karşıya kalabilirdik. Fedakarlıklarını takdir ve şükranla anmamız gerekir.''

-''Fersah fersah ötesinde olacaktı''-

Terör örgütünün bölgede, ''Biz var olmasaydık, bu türlü zararlar vermeseydik sizin sorunlarınızı çözme konusunda katkı sağlamayacaklardı'' diye propaganda yaptığına ilişkin değerlendirme üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bunun büyük bir yanılgı olduğuna dikkati çekti.

TBMM'nin açılışında yaptığı konuşmada bu noktaya değindiğini ve ''(Bu şiddeti, terörü yapmasaydık Kürt meselesinde böyle bir anlayış doğmazdı, hak ve hukukumuzu silahlı mücadeleyle alacağız) diye inanıyorsanız tarihi yanılgı içindesiniz'' dediğini anımsatan Gül, şunları kaydetti:

''Gerçekten de buna inanarak söylüyorum; Türkiye'de terör söz konusu olmasaydı, bu kadar kan dökülmemiş olsaydı, geçen 20-25 yıl içinde bu kadar silahlı çatışma yaşanmamış olsaydı bugün Türkiye'nin demokratik standartları, hak ve özgürlüklerle ilgili standartları bunun fersah fersah ötesinde olacaktı. Bunun bilinmesini isterim.
Kürt meselesiyle ilgili sıkıntılarımız yok muydu- Vardı şüphesiz ki. Bu problemlerin, tabuların birçoğu gitmedi mi- Gitti muhakkak ki. Yapılacak iyileştirmeler yok mu- Var tabii ki. Eğer bu kan dökme olmasaydı bunların hiçbiri bugün kalmamış olacaktı. Çünkü Türkiye kendini tutamayacaktı zaten. Bütün kana, bu kadar şiddete rağmen ve her ülkenin güvenlik adına demokratik standartlarını daraltmasına rağmen bunun tam tersini yapan Türkiye'dir. Düşünün ki bu kan, şiddet, acılar olmasaydı bu meselelerin hiçbiri bugün gündemimizde değildi, çok daha farklı durumdaydık.''