Törende, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Tarafından Yaptırılan Anıt Açıldı

Bingöl-Elazığ karayolunda 24 Mayıs 1993'te birliklerine giderken teröristler tarafından şehit edilen 33 asker, şehit edilişlerinin 19. yılında törenle anıldı. Törende, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı tarafından yaptırılan anıt açıldı.

Sivil otobüslerle Malatya'dan birliklerine giderken 24 Mayıs 1993'te Bingöl-Elazığ karayolu Bilaloğlu köyü mevkisinde terör örgütü mensupları tarafından katledilen şehit 33 asker için Anıttepe mevkisinde tören düzenlendi.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk Şehitlikleri İmar Vakfı tarafından yaptırılan anıtın hizmete açılmasıyla başladı.

Türkiye'nin değişik illerinden gelen 33 şehit ailesinin de hazır bulunduğu anma töreninde konuşan Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Ziya Sözen, terör örgütü mensuplarınca katledilen 33 şehidi rahmetle andıklarını belirterek, askerlerin nasıl pusuya düşürülerek şehit edildiklerini anlattı.

Bu olayla beraber en az 33 aile kadar üzülen Bingöl halkının, herkesin şehitlerin bir anıtı bile yok dediği bir dönemde başlattığı yardım kampanyalarıyla kendilerine ve 33 şehide yaraşır bir şekilde anıt inşa ettiklerini kaydeden Sözen, ''Temsili birer anıt ve 33 şehidimiz için birer bayrak direği yaptırdık. Ayrıca her bayrak altına birer temsili kaide yaptırıldı. Anıtın asıl kaidesini oluşturan anıt Türk Şehitleri İmar Vakfı tarafından yaptırılarak yerine konulmuştur. Anıtların yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz'' dedi.

Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Başkanı Doğan Ömer Özyiğit de ulusun 2 bin yıldır özgür yaşadığını ve her yüzyılda yüz binlerce şehit verildiğini bildirerek, şöyle devam etti:

''Fani insanlar olarak hepimizin beklediği bir şey var. İsteriz ki bizden sonra unutulmayalım, hatırlanalım. Tahmin ediyorum şehitlerimizin de arzusu buydu. Türk Şehitlikleri İmar Vakfı olarak üzerimize düşeni yapmak istedik. Güzel bir eser ortaya çıkarmak için Mimar Sinan Üniversitesi'ne başvurduk ve bu eseri hepimize kısa zamanda kazandırdı. Bu eserin anlamı şu unutmadık, unutmayacağız. Hepimize hayırlı osun, şehitlerimizin ruhu şad olsun.''

Gazi kızı Hande Yener'in Arif Nihat Asya'nın ''Bayrak'' adlı şirini gözyaşları içinde okuması törene katılanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu.

-Galatasaray Kulübü Yöneticisi Abdurrahim Albayrak-

Galatasaray Kulübü Yöneticisi Abdurrahim Albayrak da Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları Derneği'nin davetlisi olarak törene katıldı.

Törende gazetecilerin sorularını cevaplayan Albayrak, 'Bayrak' şiirini dinlerken ağladığını ifade ederek, ''19 yıl önce 33 tane kardeşimizi burada kaybettik. 33 askerimiz şehit olduğu an Türkiye'de bütün anneler, babalar, bütün evlerde ateş düştü. Ama esas ateş düştüğü hani 'ateş düştüğü yeri yakar' derler ya esas ateş 33 ailenin ocağına düştü. O şehit aileleri de burada. Geriye kalanlara sabır diliyorum. Bingöl halkına da çok teşekkür ediyorum. Şehitlerimize sahip çıktılar, inanılmaz bir vefa örneği göstererek burada anıt diktiler'' diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında şehit aileleri çocuklarının temsili mezarlarını ziyaret ederek, dua etti.

Törene Vali Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Gündoğdu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hamza Celepoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ceran, diğer kurum amirleri, askeri yetkililer, şehit aileleri, gaziler ile vatandaşlar katıldı.

<
Kaynak: AA