Kayserili Gül’den Stanford’da Liderlik Dersi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Stanford Üniversitesi İşletme Bölümü’nde öğrenim gören yüksek lisans öğrencilerine liderlik dersi verdi.

Kayserili Gül’den Stanford’da Liderlik Dersi
Memleketi Kayseri’nin girişimcileri ile ünlü bir şehir olduğu bilgisini veren Abdullah Gül, küçüklüğünde “Buz gibi soda” diye bağırıp satış yapamadığını ve testten geçemediğini ifade ederek, şunları söyledi: “Eğer o gün orada başarılı olmasaydım bugün muhtemelen Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı olmamış olurdum! Eğer soda satmakta başarılı olsaydım, tabi şu anda daha zengin olurdum- tıpkı Kayserili işadamı olan hemşerilerim gibi. Yani, liderlik bazen başarısızlık sonucunda da elde edilebilir. Hatta hayatımızdaki başarısızlıklarımız önemlidir çünkü bu başarısızlıklar bizim zor ama tutarlı seçimler yapmamıza neden olurlar. Başarısızlıklarımızdan ders alırız ve çabalarımızın karşılığını almak için daha çok çalışırız.” Liderliğin çoğu zaman doğuştan gelmediğini ve beslenen bir olgu olduğunu savunan Gül, " Etkili liderler öğrenmeyi, değişmeyi ve ufuklarını genişletmeyi sevmeliler. Eğer bir şey öğrenmiyorsanız, olgunlaşmıyorsanız, değişmiyor, büyümüyorsanız o zaman insanların size inanmasını ve sizi takip etmesini bekleyemezsiniz.” şeklinde konuştu.

Kayseri’den milletvekilliği adaylığı için 1991’de bir ölçüde tereddüt ederek siyasete girdiğini belirten Gül, siyaset geçmişini anlattı. Liderliğin, vizyon sahibi olmakla ilgili olduğunu vurgulayan Gül, “Bir lider vizyon oluşturmalı; görüşlerini ifade etmeli ve başarıya ulaşana ve onu elde edene kadar vizyonunu takip etmelidir. Daha da önemlisi bir lider kendi vizyonuna başkalarını da ortak edebilmeli, kendi vizyonunu başkalarının desteklemesini sağlamalıdır. Öte yandan, bir lider her zaman en kolay ve en çok kullanılmış olan yolu seçmemelidir. Lider, yeni bir yöne gitmeye hazır olmalı ve arından yürünecek yeni bir yol oluşturabilmelidir.” dedi.